Које проблеме имају мале општине приликом коришћења средстава из европских фондова

Буџети малих општина некада нису довољни за инвестиције. Зато су европски фондови и прекогранична сарадња добро решење, али је све већи изазов искористити их. Представници општина из Браничевског округа кажу да чак и донаторски пројекти Европске уније постају недостижни, јер општине прво морају да дају свој новац за инвестицију.

Од 8 општина Браничевског округа само су Жагубица, Жабари и Велико Градиште, заменили сву стару јавну расвету за лед, што им је донело уштеде у буџету и до 80 %. Петровац на Млави у граду је то спровео кроз јавно-приватно партнерство на чак 15 година. Међутим, овај начин штеди енергију, али не и финансије, због чега се локалне самоуправе окрећу другим изворима.

"Сада прирпемамо пројекат за 12 насеља која се налазе на регионалним путним правцима у сарадњи са Министарством грађевине кроз ЛИД пројекат који ће поменуто министарство да спроводи. Конкурисали смо и очекујемо до краја године да отпочнемо са имплементацијом тог пројекта", наводи Борис Гвоздић, заменик председника општине Петровац на Млави.

У Жагубици тврде да је инвестиције најисплативије финансирати из фондова Европске уније, јер су своје улагање у замену јавне расвете од 15 % кроз уштеду енергије повратили за мање од годину дана. Међутим, за скромне буџете малих општина чак и донаторски пројекти Европске уније постају недостижни, јер прво морају да дају свој новац.

"Кад год смо у прилици, то истакнемо, да је нама проблем то предфинансирање зато што ми морамо да уложимо наш новац у комплетну инвестицију, а затим нам Европска унија кад прође све комисије и нашег Министарства финансија и за Европске интеграције и наших партнера из Румуније враћа тај уложени новац, а то је негде шест до девет месеци", истиче Предраг Ивковић, заменик председника општине Жагубица.

Зато је Стална конференција градова и општина упутила иницијативу надлежним министарствима за формирање револвинг фонда за подршку предфинансирању донаторских пројеката које спроводе локалне самоуправе.

"Друго, предложили смо да се оних 15% колико сада мале општине издвајају као сопствено учешће за финансирање у овим пројектима, да се изнађе модус да се то обезбеди у неком министарству. Нама су, посебно подвлачим, ови фондови веома значајни, прекогранична сарадња је веома значајна и ако желимо да то максимално користимо, морамо да нађемо решење овог проблема", наглашава Драган Милић, члан председништва СКГО и председник општине Велико Градиште.

Овакав пример већ функционише у Аутономној покрајини Војводини и земљама окружења. Надлежни очекују да ће повећати број реализованих пројеката, али и смањити трошкове њихове израде, јер ако се пројекат не имплементира за неколико година, ставља се ван снаге и плаћа се нови.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару