Да ли је пролеће право време за куповину огревног дрвета

Иако топло време тек хвата залет, домаћинства у Топлици увелико се спремају за предстојећу грејну сезону, а најтраженији енергенти и даље су огревно дрво, угаљ и пелет, који се ових дана продају по знатно нижим ценама у односу на прошлу годину. Ако се изузму станови у стамбеним зградама, који се традиционално греју на струју, у осталим објектима, власници су и даље принуђени да сами размишљају о грејању, јер нема назнака о изградњи топлана и испоруци енергије на даљину.

Хиљаде кубика огревног дрвета на улицама и у двориштима у Топлици, која се могу видети ових дана, потврда су да је овај енергент и даље најзаступљенији у овдашњим домаћинствима.

„Сваке године набављам на време, то је април, мај, значи по десет кубика набавим дрва, то се пресуши и онда ја то складирам на мој начин. Сад сам платила шест хиљада по кубику, а прошле године по седам сам платила“, каже Илдица Алексић из Бабиног Потока.

Да се набавка огрева захуктава, сведоче и власници машина за сечење и цепање дрва, који већ сада имају пуне руке посла.

„Исечемо по петнаест, па нагоре кубика дневно, зависи каква су дрва. Услуга је остала на истом нивоу, осамсто динара по кубику, људи се не буне, то није нека цена , искрено , кад ти исече и исцепа дрва, добијеш одмах да ложиш“, наводи Братислав Радојевић, власник машине за сечење и цепање дрва.

Као добар познавалац прилика у овој области Братислав Радојевић каже да се многа домаћинства, која су се претходних година грејала на пелет, поново враћају на огревно дрво, или комбинују та два енергента.

„Поједини су незадовољни, ипак дрво већу калорију даје, још кад је суво, кад се узме сад у ово доба, оно се осуши и већу калорију даје него пелет“, истиче Братислав Радојевић, власник машине за сечење и цепање дрва.

Понуда свих енергената је добра и на једином стоваришту огрева у Прокупљу, где се, осим огревног дрвета, већ припремљеног за ложење, могу набавити и најтраженије врсте угља, као и пелет по знатно нижој цени у односу на прошлу годину.

„Дошло је до мањих корекција у односу на прошлу годину и до пада цена, највише кад је у питању огревно дрво и пелет. Цена за тону пелета је 28 хиљада, у односу на прошлу годину, када је био 34, за огревно дрво је осам и по хиљада, што се тиче угља, цене се крећу између 19 и 24 хиљаде по тони“, рекао је Никола Кривокапић, из стоваришта огрева „Огањ плам“ у Прокупљу.

На овом стоваришту и ове године нуде одређене погодности за купце, који огрев могу плаћати на више рата или додатне попусте, које могу користити пензионери, власници пензионерских картица.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару