Читај ми!

У Бајиној Башти отворена изложба посвећена великану глуме - Велимиру Бати Живојиновићу

„Бата у 90 слика“ назив је изложбе посвећене Велимиру Бати Живојиновићу која је отворена у гимназији „Јосиф Панчић“ у Бајиној Башти. Реч је о фотографијама из филмова и приватног живота великана нашег глумишта.

Гледано у бројкама - 285 филмова од тога само 30-ак партизанских, 75 телевизијских драма и серија, 7 Канских фестивала и 14 филмова у трци за Оскара, тек је део приче о више од пола века стваралаштва Велимира Живојиновића, популарног Бате, великог глумца народног јунака.

“Допринос Бате Живојиновића нашој кинематографији је огроман. Већина и највећи део тих филмова су културно добро од посебног интереса за наш народ, а ја бих могао да кажем, па Бата Живојиновић је наше културно добро”, сматра Радослав Зеленовић.

На фотографијама је тек део једног испуњеног живота и богатог стваралаштва.

“Ми смо заједно с породицом Живојиновић, конкретно с Миљком изабрали 90 фотографија, оно што негде представља Бату у добром делу његовог приватног живота, доста тога из глумишта, тих 300 филмова које је снимио”, каже Андрија Јоргић директор „Борбе“.

“Мени је рецимо посебно драга ова фотографија из ТВ емисије „Образ уз образ“, редитеља Здравка Шотре, где је Бата, заједно с Миленом Дравић и Драганом Николићем правио једну врсту пародије на филм „Кум“ где он игра улогу коју је играо Марлон Брандо и мислим да је то у оно време један фантастичан успех и могу слободно да кажем да та емисија и та сцена, да су лепо остариле и да могу и данас да се гледају”, каже Миљко Живојиновић, Батин син.

Сама изложба прати помало његове филмове - после Источног Сарајева,односно Валтера, стигла је у Бајину Башту за које су везане “Птице које не полете” , а онда наставља путовање и подсећање по Србији, а на крају у Кини.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара