Нишка скупштина одложила усвајање предлога о промени имена Булевара Шабана Бајрамовића

Скупштина града Ниша одложила је усвајање предлога Градске комисије да се на сутрашњој седници Булевар Шабана Бајрамовића преименује у Булевар Саше Савића, по недавно преминулом вођи мото-групе "Ноћни вукови". По тој иницијативи улица Сточни трг у ромској махали, требало је да добије име Шабана Бајрамовића.

Председник Скупштине града Ниша Бобан Џунић саопштио је да се иницијатива за промену назива Булевара Шабана Бајрамовића, одлаже док се не усагласе ставови свих представника Ромске заједнице али и мото групе "Ноћни вукови". Речено је да је претходних дана било непотребних оптужби и полемика у јавности.

“Нема говора о гетоизацији како се то наводи, јер то би значило да неки припадници друге националности, узимају права људима друге националности”, наводиБобан Џунић, председник Скупштине града Ниша, а Светислав Јовановић, иницијатор предлога додаје: „Наш предлог је да се иницијатива одложи, да се поново окупи шира јавност и да се виде неки други предлози.”

“Ово ни случајно нећемо да зауставимо, само привремено, само ћемо технички да се договоримо, шта ће где да буде, без непотребних тензија и лоших коментара у јавности” каже Драган Станковић, мото-клуб "Ноћни вукови".

Пре одлагања ове инициајтиве, у Јуром центру су оценили да такав предлог нарушава углед града.

“Иза те иницијативе постоји једна националистичка тежња којом се демонстрира анимозитет према Ромима, не дискриминација него анимозитет”, каже Осман Балић, председник Јуром центра.

Џез фестивал Нишвил саопштио је да Сточни трг заправо није Трг, већ је то име мале запуштене улице у ромској махали.

“Да ли ту иза тога стоје неки скривени мотиви расизма, да Шабану није место међу Србима него међу његовим Ромима, тамо на том Сточном тргу, где Шабан никад није ни живео, то ми је недокучиво”, каже Иван Благојевић, директор Нишвил џез фестивала.

На иницијативу Нишвила Јужни булевар у Нишу је 2009. године добио име ромског певача, али табле са његовим именом никада нису постављене. Споменик краљу ромске музике откривен уз помоћ пријатеља 2010. године у самом центру Ниша.

 

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара