Врање: У односу на прошлу годину смањено вршњачко насиље у школама

Ове школске године је знатно мање пријављених случајева вршњачког насиља у школама у Врању у односу на претходну годину - подаци су Локалне мреже за борбу против те врсте насиља. У оквиру мреже, континуирано се ради едукација са ученицима, наставницима и родитељима, а у фокусу је превенција.

Кроз програме о превенцији вршњачког насиља Канцеларије за младе, прошло је више од 4 хиљаде млађих Врањанаца за претходне три године. Активно су учествовали и предложили мере за сузбијање и спречавање сукоба међу вршњацима.

"Имали смо прилику да се млади на пример упознају са јавним тужиоцем, са адвокатима, представницима Центра за социјални рад, као и Црвеним крстом који је доста помогао. Имамо и одређене јавне акције“, наводи Лука Трајковић, из Канцеларије за младе града Врања.

Радионице, предавања, представе, утакмице - начин су да се деца, родитељи, наставници баве овом темом превентивно. То, кажу упућени, и даје позитиван резултат.

Милена Маринковић, директорка ОШ "Јован Јовановић Змај" у Врању додаје: "Да укључимо и технику и истраживање, да деца самостално долазе до неких информација и да предлажу активности, јер ако све то уз менторску подршку раде сами, учествују у томе, онда су највеће шансе да ће се тако и понашати."

"С обзиром на то да сам и испред Министарства просвете спољни сарадник за заштиту од насиља, па сам укључена и у другим школама када се ради о вршњачком насиљу, на срећу ове године је мањи број вршњачког насиља у односу на претходну школску годину. Сматрам да су све школе подигле ниво превенције и то је кључ свега", истиче Јелена Тасић, педагогица у Економско-трговинској школи у Врању.

То је и у фокусу Локалног акционог плана за борбу против вршњачког насиља.

"Предлог овога плана је заправо свеобухватан, предвиђене су мере и активности по питању превенције за борбу против вршњачког насиља јер - превенција је најбитнија", наглашава Зорица Јовић, из Локалне мреже за превенцију и борбу против вршњачког насиља.

Данијела Милосављевић, већница града Врања задужена за социјална питања каже да ће сам локални акциони план уоквирити и умрежити све релевантне институције, да делују јединствено када је у питању вршњачко насиље.

Јавној расправи о Локалном плану присуствовали су представници школа, удружења, полиције, центра за социјални рад. Документ који предлаже активности о деловању против вршњачког насиља од ове до 2026. године требало би да буде пред одборницима Скупштине Врања у јуну.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво