Кнић: Средњошколци осмислили лабело против пушења

Процењује се да је у Србији сваки трећи одрасли становник пушач. У борбу против никотинске зависности укључила се и ученичка компанија “Маша и мед” Средње школе “Добрица Ерић” у Книћу. Осмислили су лабело против пушења.

Од креме против пушања до лабела. То је вишемесечни развојни пут природног производа ученика Средње школе “Добрица Ерић” у Книћу. Увидевиши да је све више пушача међу њиховим друговима, одлучили су да стану томе на пут.

“Лабело се зове Квит, енглеска реч Квит, која у преводу значи одустајање, која је и сам циљ тог лабела како би људи престали са пушењем”, каже Маша Милутиновић, ученица Средње школе “Добрица Ерић” у Книћу.

Ученица Александра Вељовић додаје да је лабело потпуно на органској бази: "Наравно, направљено је од пчелињег воска и кокосовог уља и етеричних и базних уља."

“Гледали смо да та амбалажа лабела буде у што практичнијем и што иновативнијем облику и да би било лакше људима да је користе”, истиче Хелена Мишовић, ученица ове школе.

Лабело је заједнички производ ученичке задруге и компанија “Книћко” и “Маша и мед”, а много су помогле и наставнице Ивана Плешинац и Сања Васиљевић.

“Сви корисници који су га користили наводе да им заиста помаже. Три - четири месеца, свакодневним мазањем када год осетите жељу за цигаретом, намажете лабело и постепено се одвикавамо”, објашњава Сања Васиљевић, наставница у Средњој школи “Добрица Ерић” у Книћу.

Жеља запослених у Средњој школи “Добрица Ерић” у Книћу јесте да пробуде предузетнички дух код својих 170 ђака.

Милош Миловановић, психолог у Средњој школи “Добрица Ерић” у Книћу каже да су обезбедили све неопходне машине које су неопходне да ученици теорију преточе у праксу и да на крају поред тог теоријског знања буду богати и искуством које је на тржишту јако значајно.

Зато, поред лабела, праве сувенире, баве се пчеларством, а своје производе излажу на сајмовима и учествују на такмичењима.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво