Терапија у Турској помаже седмогодишњој Јелени из Вучја, потребно још третмана

Седмогодишња Јелена Соколовић из Вучја има дијагнозу дисхармонични развој. Прошле године кренула је на лечење матичним ћелијама, које је дало одличне резултате. За нови одлазак у Турску, крајем маја, потребно је поново 20 000 евра. Породица у овом тренутку има прикупљену тек трећину средстава па су родјаци и комшије у кањону Вучјанке организовали хуманитарно дружење симболично названо „Да потече реч".

"Слово, које је то слово, Р, тако је, ово друго, Т, а ово треће С", изговара једно по једно Јелена.

Пре само годину дана ово је било незамисливо. Није изговарала половину слова, тек по неки слог силазио је са њених усана. После 4 одласка у Турску и 8 доза матичних ћелија напредак је невероватан. Кренуле су речи, па и реченице.

“Сада је речник веома богат, вокабулар страшно, сад ја да не бројим можда 200, 300, 500 речи које стално користи и стално извиру нове речи, врло је битно да је она кренула да употребљава и реченице”, каже Петра Соколовић, Јеленина мама.

Све је у породици Соколовић подређено најмлађој Јелени. Три брата студирају у Нишу, па је 15-огодишња Марија мамина десна рука.Красе је неизмерна љубав и стрпљење.

“Покушава да каже нове речи ја јој објашњавам, учимо кроз игру и она тако најлакше и најлепше уме да научи нове речи”, прича Марија Соколовић, Јеленина сестра.

Јелена је потпуно друго дете. Постала је брбљива, весела, исказује жеље,моторика се знатно поправила. Родитељи сада немају право на одустајање. У мају их очекује нови циклус терапије у Турској.

“Чули смо се са доктором пре неки дан, његова препорука јесте да прими две дозе матичних ћелија овога пута, али обзиром на ситуацију каже да је добро примити и једну да се не чека да се сакупи целокупна сума”, наводи Петра Соколовић, Јеленина мама.

Суграђани су поново велика подршка Соколовићима. Симболично крај Вучјанке, да би речи потекле попут реке хуманитарна журка. У прелепој природи уз музику, бесплатну храну и пиће Вучјанци уједињени у доброти и племенитости.

“Ту смо, одазовемо се када је нешто тако, тада се скупимо и ујединимо се то је нешто што нас држи, тако да радује нас да можемо да помогнемо”, наводи Филип Јоргаћевић, организатор хуманитарне акције.

Три пута недељно Јелена из Вучја мора у Ниш где ради са логопедом, одлазе и на терапије у Загреб. Од плате лекара са три студента Соколовићи не могу сами да изгурају Јеленино лечење. "Да речи потеку" може се послати СМС порука 1401 на 3030.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару