Ваљево: Како до сталне физиотерапије за оболеле од МС-а

Оболели од мултипле склерозе у Ваљеву, којима је неопходан редован рад са физиотерапеутима, неколико месеци годишње морају да паузирају, због процедуре пројектног финансирања из градског буџета. Конкурси за пројекте удружења особа са инвалидитетом расписују се у фебруару, а реализација углавном почиње у јуну. У међувремену, мало је оних који могу да плате личног тренера.

Ваљевки Милици Мишковић мултипла склероза установљена је у 14. години. Била је и непокретна, али одговарајућа терапија и редовно вежбање побољшали су њено стање.

„Да платим свог личног тренера не могу, јер је јако скуп. Па, онда се сећам неких вежби које су ми показивали у бањи и које су ми показивали физиотерапеути овде и онда их ја комбинујем сама”, каже Милица.

Континуирани рад са физиотерапеутима неопходни су оболелима од МС-а. Али ретко ко лично то може да приушти, већином су у инвалидској пензији.

Огњен Вулетић, физиотерапеут истиче: „Индивидуални рад је то, заиста велика цена је у питању, а преко потребно је. Поред свих њихових терапија треба да се промени живот из корена, навике, исхрана, тренинг, вежбице, континуиран рад".

Оболели од МС-а који нису имали адакветно лечење и третмане везани су за инвалидска колица. О Весни Лукић од 2008. године брину родитељи.

“Она не може да се креће сама. Морамо ми са њом да радимо и једно, и друго”, каже Митар Новаковић, из Ваљева.

Удружење оболелих од МС-а у Колубарском округу годинама преко пројеката за чланове обезбеђује услуге физиотерапеута. Град Ваљево финансира тако удружења особа са инвалидитетом, па постоји дисконтинуитет од неколико месеци годишње од расписивања конкурса до реализовања пројекта.

“Имамо та нека обећања да добијемо простор који би опремили са тим физиотерапеутским справама, где би могли да ангажујемо и фозиотерапеута да ради са особама са МС-ом. Ту би било групно вежбање, а за теже покретне и непокретне, који не могу да присуствују томе, имали би услугу физиотерапеута у кућним условима” истиче Дејан Драјић, председник Удружења оболелих од МС-а КО.

Без обзира на велике разлике у клиничким сликама у Ваљеву оболели имају подршку Службе поливалентне патронаже. Посећује их, узима узорке за лабораторијске анализе и са емпатијом разговара са члановима породицама.

Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне наглашава: „Поделимо њихово здравствено стање и потребе са, дакле, изабраним лекаром и осталим институцијама које не морају, по правилу, припадати здравственом сектору, како би се ти проблеми или фактори ризика отклонили или умањили."

У Градској управи у Ваљеву припремају се за анализу пројеката и расподелу новца за удружења особа са инвалидитетом, што је за ову годину укупно око 5,5 милиона динара. Изјаве медијима не дају док не обаве посао, у мају или јуну.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво