среда, 20.03.2024, 11:50 -> 12:38
Извор: РТС
Аутор: Бојана Делибашић
Алпски укуси у Шумадији
У Орашцу код Аранђеловца Тања Сарамандић и њен супруг Италијан Кристијан Џелпи, производе италијанске сиреве - од млека које набаваљају од комшија. Тако се, захваљујући Тањи и Кристијану, специфична италијанска култура уживања у сиревима полако шири Шумадијом.
Тања је у Италији живела готово 20 година, где је упознала Кристијана. Као инжењери машинства радили су у фирми у Бергаму, окружени пријатељима и његовом породицом. Пре четири године долазе у посету Орашцу, а због епидемије короне, спречени да се врате у Италију, остају на имању Тањине баке и почињу производњу италијанских сирева.
Кристијан Џелпи из Орашца каже: “То је била експериментална производња само за нас, али после одласка на неколико сајмова рецепте смо модификовали у зависности од укуса који пријају људима у Србији”.
Најукуснији, али и најтежи за припрему је талеђо сир који, као и осталих двадесетак врста, раде ручно, а по рецептури Кристијанове баке која је живела у селу подно Алпа. У остале сиреве додају и зачине.
“Имамо надеве са жалфијом и рузмарином, са љутом паприком, са медитеранским зачинима, тартуфима. Обрађујемо корицу у вину каберне сувињону и исто тако у црној турској кафи”, истиче Тања Сарамандић из Орашца.
Културу уживања у сиревима Кристијан је пренео и Тањиној родбини и комшијама, а на питање да ли му се допадају овдашњи млечни производи, каже: “Од свих српских сирева највише волим кајмак.“
Да Тања и Кристијан желе да се озбиљно баве производњом показују сертификати и дипломе о завршеним курсевима у Италији, за сиреве и парена теста. Ускоро ће и да обогате понуду - сиром са различитим врстама воћа.
Коментари