Ученик претио другим ђацима у Суботици – родитељи у страху, Виши суд на потезу

Ученик суботичке школе „Сечењи Иштван” осумњичен за претње другим ђацима и наставницима, по речима родитеља, не долази у школу. У Вишем јавном тужилаштву у Суботици кажу да су Вишем суду проследили захтев за припремни поступак против њега. Јуче после подне испред школе се окупио део родитеља ученика, тражећи одговоре од Школске управе.

Од школе „Сечењи Иштван” данас нисмо могли да добијемо званичну информацију како тече наставни процес ни колико је ђака одсутно, јер нам нису одговорили на послати мејл. Према оном што смо видели, ђаци долазе у школу. 

Јуче је тридесетак окупљених родитеља чекало испред школе да од директорке чује шта се догодило прошле недеље у тој установи и да ли је безбедност њихове деце угрожена. Мајка једног од ученика испричала да њено дете већ три године повремено узнемирава осумњичени ученик осмог разреда.

„Од деце сазнајемо да је он у понедељак искључен са наставе, зато што је узнемиравао на часу енглеског. Да ли је неког другара ударио перницом по глави. У четвртак је другарица из разреда испричала ситуацију која се десила где је он претио да ће побити сву децу, а да се та претња односи и на разредног старешину и на наставницу хемије. Можете да проверите са осталим родитељима да је наставница хемије држала час са закључаним вратима, од страха”, наводи мајка ученика.

Иако су је родитељи ђака чекали испред школе, директорка им се није обратила, а није желела ни да говори за медије.

У саопштењу достављеном медијима, директорка школе Кристина Антал Динчић наводи да су поводом наводних претњи предузете мере из надлежности школе предвиђене протоколом за такве случајеве. То је потврдила и Школска управа у Сомбору. Један од родитеља, који није довео дете у школу, објаснио је разлоге за такву одлуку:

„Не осећам да је моје дете безбедно. Школа се не оглашава поводом тог питања, ја не знам да ли ће тај дечак опет ући унутра, неће, моје дете је мањи разред, небитно је. Ја не знам које ће дете закачити. Не би смело ниједно дете да закачи. Док год је оваква ситуација, ја не планирам да пустим дете у школу. Ако треба, исписаћу га, пребацити дете у другу школу. Једноставно не осећам да је ова школа тренутно безбедна.”

На наш упит да ли осумњичени ученик похађа наставу, из школе нисмо добили одговор. Незванично, малолетник који је осумњичен за претње, тренутно не долази у школу. У Вишем јавном тужилаштву у Суботици кажу да су Вишем суду у Суботици проследили захтев за припремни поступак против осумњиченог ученика.

Покрајински секретаријат: Све институције упознате са инцидентом

На питање РТС-а о овом случају, саопштењем се огласио и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине.

Наводе да су све институције упознате са овим инцидентом и да су сви реаговали у складу са својим надлежностима, као и да ће се и даље пратити околности овог случаја.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару