Читај ми!

Чаробни свет слика Милана Коњевића

Галерији „Милан Коњовић" у Сомбору у току је тематска изложба под називом „Ентеријери Милана Коњовића", којом се обележава 125 година од рођења и 30 година од смрти знаменитог сликара.

Стваралачки рад Милана Коњовића трајао је скоро 80 година. У целокупном његовом опусу значајан је број уметничких дела која су настала у многим атељеима у земљи и у иностранству. У поставци поводом значајног јубилеја налази се 34 дела из више развојних фаза.

“На сликама доминирају две дрвене фигуре, које су биле Коњовићева онако велика инспирација, веилики изазов да их преноси у свој чаробни свет слике. Наиме, он је некако симболички преносио те две фигуре као земаљског и као небеског радника", каже Небојша Васић, кустос Галерије „Милан Коњовић" Сомбор.

Где год да се појаве дела Милана Коњовића изазивају велику пажњу, а ове године је због јубилеја било више поставки него обично.

“Ми смо почели презентацијом Милана Коњовића у Чачку, који је ове године понео престижну титулу престоница културе Србије, затим смо имали изложбу за Дан града, изложбу за Ноћ музеја и као круна свих тих изложби је ова садашња изложба „Ентеријери Милана Коњовића", наводи Милена Рацков Ковачић, директорка Галерије „Милан Коњовић" Сомбор.

Ову изложбу прати и едукативни програм, који је намењен углавном младима.

"Радимо разне едукативне садржаје, као што су ликовне радионице, мултимедијалне презентације, како овде у Галерији, тако исто и у установама, школским установама, предшколским установама. Исто тако имамо и добру сарадњу и са разним Удружењима грађана и са друштвено осетљивим групама", наводи Јасмина Медић, музејски едукатор.

Поставка изложбе трајаће колико и заинтересованост самих посетилаца. Галерија Милан Коњовић припрема и изложбу под називом „Експресија душе" инспирисану личностима са којима је сарађивао сам Коњовић.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи