Читај ми!

Село Острово - некад и сад

Село Острово једно је од најмањих у општини Велико Градиште, али му је историја врло занимљива. Настало је на некадашњој дунавској ади, а тек од пре пола века, преграђивањем Дунава, спојено је с копном. Некадашњи аласи, данас желе да искористе потенцијале Сребрног језера и полако се окрећу сеоском туризму.

Зашто се село Острово не зове Острво, што би било логично, нико до дана данашњег не зна да објасни. Углавном, насеље на тадашњој дунавској ади под овим необичним именом помиње се још у 15 веку.

“Међутим, то село је тада било нека врста турске испоставе, јер се налазило баш на самој граници, и баш као турска испостава сељаци из Острова су служили да опремају турску војску. Да им одржавају чамце, да им одржавају оружје, да им одржавају све оно што је било битно. Због тога су били ослобођени пореза и ослобођени харача који су Турци некад наплаћивали. И због тога су људи ту и живели”, наводи Ненад Михајловић, историчар.

Островци су се спојили с копном тек 1970. године, када је преграђивањем Дунава настало Сребрно језеро. Многи од њих отишли су током деценија у бели свет, али је свет почео и да долази код њих.

“И доста је људи пролазило овде кроз село који су ме питали да ли има смештаја. Ја сам их једно време упућивао доле на Сребрно језеро, међутим они људи хоће на селу да буду, неће да иду у стамбене зграде, кажу, ми из бетона у бетон нећемо. Тако да смо ја и моја супруга дошли на идеју да реновирамо, адаптирамо ову стару кућу и да се бавимо сеоским туризмом”, истиче Драган Милановић, из Острова.

Сеоски туризам овде је тек у зачетку, али једна туристичка манифестација траје већ 17 година. Островачка чорбијада окупља мајсторе котлића и ван оквира општине Велико Градиште.

Дејан Алавања, из Старог Костолца објашњав: “Стари аласи су кували чорбе, вода је била из Дунава, док је Дунав био чист. Неко ко је далеко од воде, ко је из града није могао то да уради, да носи толико километара, тако да је то потекло од старих аласа”.

“Значи пет, шест врсти рибе требало би да буде у принципу, да би то, као, чорба била добра. Али, мајстори, и укус мора да буду по вашој жељи”, каже Славиша Николић, из Берања.

Острово данас има око 60 домаћинстава, и приближно 300 становника, али само на папиру, јер је половина у иностранству. И то је оно што највише мучи Островце.

“Мало људи је остало, поготово младих. Јако мало је остало младих и надам се да ће се доста људи вратити, да ће нас бити, да ће ово заживети и да ће наставити да се одржава и наредне године”, наводи Владимир Николић, председник МЗ Острово.

На обали Сребрног језера ниче све више викендица. У туризму и Островци виде своју будућност. Надају се да ће са туристима из белог света стићи и они који су напустили своје село.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи