Читај ми!

Научник Марко Давинић из Лесковца угледни стручњак у Америци

Лесковачанин Марко Давинић један је од најуспешнијих микробиолога и вирусолога у Америци. Професор је на универзитетима у Тексасу и Северној Дакоти. Жеља му је да српске студенте доводи у Америку на праксу и усавршавање.

Од Лесковца преко Шапца, Луизијане, Тексаса до Северне Дакоте. Доктор Марко Давинић професор је микробиологије на државном тексашком универзитету и Бизмарк стејт центру. Непрекидно образовање, научно усавршавање захтевало је велика одрицања. Одлазак од куће, из родног града, пријатеља, стално привикавање на нову средину. Испатило се. Данас је доктор Давинић међу најпризнатијим професорима у Америци. Ужа специјалност су му вируси и бактерије које нападају и штите биљке, али и проучавање квалитета земљишта.

“Живе компоненте, то су микроби, то су бактерије, вирусе, фунге, ја сам експерт за њихово здравље, њихово стање у земљи и то је најбољи индикатор за здравље земље јер без здраве земље нема здравих биљака, здравих животиња нема здравих људи”, објашњава професор др Марко Давинић Бизмарк стејт центар, Универзитет Тексас.

Последњих година Марко често своје студенте доводи у Европу. Недавно је био у Немачкој, а жеља му је да успостави контакт и сарадњу са Технолошким факултетом у Лесковцу.

“Ја бих волео да доведен америчке студенте овде да виде наше ресурсе нашу агро културу и волео бих да одведем у Америци студенте одавде јер знам да су технички обучени студенти овде”, каже професор др Марко Давинић.

У родни град долази ретко. Родитељи чешће одлазе у Северну Дакоту. Понос на оно што је њихов син постигао је велики.

“Пошто је од самог старта знао шта хоће и шта жели тако да смо увек и ја и супруга стајали уз њега и говорили му шта ти сматраш да је то добро за тебе ми смо ту да ти помогнемо”, каже Александар Давинић, Марков отац.

У професионалном усавршавању доктор Марко Давинић достигао је врхунац, али то га неће спречити да се и даље бави научно истраживачким радом. Имати овако угледног стручњака у Америци је велика ствар за Лесковац и Србију. Наше институције морају на прави начин да искористе младе научнике попут Марка Давинића који имају вољу и жељу да помогну својој земљи.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи