Читај ми!

Брод за уклањање плутајућег отпада у наредне три године чистиће Дрину и Зворничко језеро

На Зворничко језеро, у близини Хидроелектране "Мали Зворник" упловио је брод који ће чистити језеро и реку Дрину од смећа. Велике количине отпада у води вишегодишњи су проблем у том крају, а новац за куповину и одржавање брода обезбедили су Ротари клубови из Бјељине, Лознице и Висбадена у Немачкој.

Овај призор у којем на стотине тона смећа плута Зворничким језером ускоро ће, кажу, бити прошлост. Специјализовани брод за чишћење отпада увелико је почео да извршава своју мисију од које велика очекивања имају и мештани и угоститељи.

"Сигурно ће нам значити да само језеро буде чистије, да гости на ројал плажи могу уживати на Зворничком језеру и самој Дрини, гости се овде купају, уживају у природи", наводи Марија Николић, власница ресторана на обали језера.

Брод за чишћење дневно ће моћи да покупи од 5 до 10 тона отпада, али и дрвећа у води.

"Надамо се да ћемо од следеће недеље моћи да радимо сваки дан и очистити цело Зворничко језеро. Веома је важно да покупимо дрвеће и отпад, јер је ово заиста прелеп туристички крај, где се људи баве спортовима на води", истиче Инга Хилбиг, из немачке компаније "Евервејв".

Један од највећих проблема на целом Балкану, али и у Србији, тврде, јесу депоније које су најчешће у близини река и језера. Прекограничном сарадњом Дрина и Зворничко језеро у будућности би требало да буду чистији.

"Овај пројекат који се сада ради вредан је око 220 хиљада америчких долара и трајаће три године где ће брод чистити Дрину, све притоке и језеро у наредне три године", наглашава Томислав Перић, из Ротарy клуба Лозница.

"Оно што је веома битно је да делујемо проактивно, односно да покушамо да осим уклањања отпада и оног што је последица да делујемо на свест људи да подигнемо свест људи да престанемо да бацамо тај отпад", сматра Олег Грубач, из Ротари клуба Бјељина.

45 тона смећа за само четири дана прикупљено је пре неколико година у сличној мисији. У међувремену, слика говори, да се у свести појединаца о важности очувања животне средине ништа није променило, због чега ће едукација у наредним годинама, кажу, бити приоритет.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи