Читај ми!

Последице невремена у Срему, Мачви, Шумадији, Крушевцу, Смедереву

Широм земље се отклањају последице и збраја штета после олујног невремена. Ванредно у Руми, Шиду и Сремској Митровици. Kако је изгледала ноћ за нама и како локалане самоуправе санирању последице невремена?

Невреме праћено олујним ветром, пљусковима и грмљавимом синоћ је обарало дрвеће, носило крвове и контејнере. Путни, железнички и авионски саобраћај били су у прекиду. Припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су у гашењу 20 пожара. У Руми, Шиду и Сремској Митровици проглашена је ванредна ситуација.

"Ситуација није ни мало завидна пуно материјалне штете има, пуно тога треба санирати и урадити у граду, значи и што се тиче јавних институција, школа, вртића, пуно кровова, пуно зеленила које треба санирати”, каже Светлана Миловановић, градоначелница Сремске Митровице.

Проблема је било и у Мачванском и Шумадијском округу, где на хиљаде домаћинстава остало без струје. Надлежене екипе су на терену, а нормализација у снабдевању електричном енергијом очекује се у току дана.

"Било је веома бурно, изненада наишла олуја, одвалила неки кров са суседне зграде. То је тресло, велики прасак је био", истиче Живорад Соколовић, из Крагујевца.

"Било је језиво заправо кад је кренула олуја на мојој згради откачио се лимени кров. Чула сам од комшија са 5. и са 6. спрат да је њима прокисло у станове и целу ноћ је прокишњавало кроз целу зграду. Није била поплава, али је било доста воде", препричава Оливера Марковић, из Крагујевца.

У Крушевцу је ветар дувао брзином од 93 км/х носећи црепове и лимене кровове. У Ургентном центру крушевачке Опште болнице збринуто је четворо лица са лакшим повредама, а припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде у Крагујевцу спасили су осам особа. Посла је током читаве ноћи и дана било и за раднике комуналних предузећа.

"Велика материјална штета на територији града Крагујевца. Значи, причињена на стамбеним објектима, на пословним објектима. Истичемо Правни факултет и Ректорат у Крагујевцу, Основну школу "Свети Сава" у Крагујевцу, али и неке кровове на неким другим јавним установама", истиче Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу.

"Први приоритет нам је био да ослободимо све коловозе, тротоаре и заробљена возила којих је било неколико у Смедереву, а касније смо приступили чишћењу и одвожењу грања и свега онога што је ветар нанео. Било је неке материјалне штете на возилима и видели смо да су неки објекти остали без кровова", наводи Мирко Шкрбић, руководилац Радне јединице ЈКП "Зеленило и гробља" из Смедерева.

Материјална штета процењује се у готово свим окрузима у Србији, а осим на путној инфраструктури, стамбеним објектима и јавним установама, проблема је било на пољопривредном земљишту.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи