Читај ми!

Оживљавање села подно Радана

После деценијског пражњења села на Радан планини кренуло је оживљавање. Породица Цветковић у селу Ивање обновила је дедовину, проширила имање подигла винограде, воћњаке, винарију, изградила апартмане за госте и пријатеље и у селу на летњој врелини ужива. Непланирају да се баве туризмом, али добар су пример који се у селу све више следи.

Када је Милутин Цветковић у прошлом веку живео у селу Ивање на обронцима Радан планине није могао ни да претпостави да ће се број становника свести на прсте једне руке. Милутин сада има улицу у Ивању, а његов унук Братољуб обновио је породичну кућу, направио је од ње како каже рај на земљи и ужива. Поред ове лепоте, он и његова супруга не помишљају на море, а и зашто би.

“Ту су базени за купање, ту је природа, ту је воће, ту су птице које певају стално, рај Божји”, истиче Братољуб Цветковић, из села Ивање.

“Јесу обавезе, али то су лепе обавезе које завршавамо мало ми, мало радници, али задовољство је радити овде”, наводи Љиљана Цветковић, из села Ивање.

На селу увек има посла. Цветковићима је важно да овде могу да производе здраву храну. На плус 40 степени башта и виноград морају да се наводњавају и одржавају.

“Башта је овде без ђубрива, без хемикалија, здраво се производи, овде је подручје где може без хемикалија да се производи”, додаје Љиљана Цветковић.

“Да се уреди, да нема трава. Ово је млад виноград. Почели смо од нуле, а ево докле смо стигли”, истиче Станимир Пауновић, из села Ивање.

Братољубу односно Блашку узор је деда Милутин. Он је успешан послован човек у Лесковцу у којем све мање борави. Најомиљеније место му је овај подрум у којем се чува вино, оно право Ивањско.

“Ивањско вино, кад кажемо Ивањско вино мислимо Ивањска тамјаник, Ивањски розе, Ивањски рзлинг и тако нема боље”, закључује Братољуб Цветковић.

Ивање као уосталом и друга села на обронцима Радана оживе лети. Пут који се гради требао би да удахне нови живот овој планинској лепотици југа Србије као што то већ деценијама ради Братољуб на кога би деда Милутин сигурно био поносан.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи