Читај ми!

За подизање вишегодишњих производних засада винове лозе држава издваја 500 милиона динара

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде расписало је конкурс за подстицај у подизању нових засада винове лозе. Претходни конкурс расписан је 2020. године. Како виноградари истичу, субвенције имају велики значај за развој винских регија у Србији. Конкурс траје 30 дана.

Субвенције се дају за физичко-хемијску анализу земљишта, израду виноградарског пројекта као и за припрему и обраду земљишта, затим набавку садница винове лозе и наслона за производне засаде. Минимална површина нових винограда за коју се конкурише мора бити 30 ари.

"То би требало да буде једноставније, што се папиролошки тиче и свега осталог. Много значи за развој виноградарства, нарочито у Жупи зато што је то веома скупа инвестиција, од самог орања, калема, стубова, коља, све је сада тренутно скупо...да би то нешто мало побољшали и да би дошли до веће количине засађеног винограда”, сматра Бобан Ћурчић, виноградар из Крушевице код Александровца.

За подизање хектара винограда потребно је преко 12 000 евра. У Жупи александровачкој се саде углавном аутохтоне сорте грожђа: прокупац и тамјаника.

"Људи често имају осећај, јао, то је превише компликовано, то је направљено да ми не добијемо новац. То није тачно, то је направљено да њима покрије део трошкова. Ти трошкови нису мали и тај део који држава исплаћује је 50 до 65 одсто трошкова које виноградари имају када подигну тај виноград”, објашњава Александар Ивковић, магистар пољопривреде из Александровца.

"2021. је било неких авансних плаћања. Значи за оне парцеле где су виноградари већ узели аванс неће моћи поново да се пријаве, да не буде неке забуне и такве ћемо премете одбијати. Ићи ће само они који нису узимали аванс и важи само 2021. и 2022. је оно што ће бити покривено јавним позивом, Променили смо и начин финансирања. Ми ћемо сада исплатити све који буду исправни захтеви и у овом тренутку смо определили за ту намену 500 милиона динара", наводи Јелена Танасковић, министарка пољопривреде.

Право на субвенције могу остварити виноградари који имају регисровано газдинство, обновљено у е-аграру и уписано у виноградарски регистар. Конкурс траје до 20. јула.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи