Читај ми!

„Од Лике до Америке”: У Шапцу одржан Сајам науке, посвећен Тесли

У оквиру Фестивала посвећеног Николи Тесли, у Шапцу је одржан Сајам науке. Своје радове представили су најмлађи истраживачи - ученици основних и средњих школа.

 

Од школске секције до републичких такмичења, ученици ОШ ,,Ната Јеличић,, осим знања из информатике и математике, показали су и таленат, упорност и посвећеност.

“Роботику сам заволела зато што је занимљива и када сам чула да има ова секција деловала ми је јако лепо и желела сам да пробам, већ сам неколико месеци у тиму и стварно је лепо и занимљиво”, каже Ива Кобиларевић, ученица ОШ "Ната Јеличић".

Најмлађи истраживачи свет науке откривају уз игру уз подршку својих наставника.

“Када се протресе може да се прикаже камен, маказе или папир, ти програми могу да се инсталирају на два или више микробита тако да деца могу да се играју и науче нешто ново кроз игру”, истиче Александра Остојић, ученица ОШ "Мајур".

“Ми смо направиле интервју са Николом Теслом, односно дале смо Тесли глас, дале смо му прилику да нам исприча о свом детињству, да исприча о својим родитељима, о вежбама које су они њему давали да вежба када је био мали и како је то после утицало на њега да постане велики научник”, наводи Јована Јањатовић, ученица Шабачке гимназије.

“Различитим екстарктима биљака показали смо одређена хемијска једињења, а исто тако магијске ефекте у бајкама, приказали смо кроз хемијске експерименте, типа Дух из боце, чаробна порука и слично”, додаје мр Косана Поповић, предавач.

Примена лего робота у настави, Теслина визија, настанак звезда, електрично поље, само су неке од радионица које су одржане у оквиру Фестивала науке.

“Циљ радионица и сајма је да деца промовишу лик и дело Николе Тесле и да се оснаже, да се баве истраживањем и науком”, истиче Бранко Филиповић, директор Центра за стручно усавршавање.

У центру за стручно усавршавање отворена је и изложба посвећена Николи Тесли, а аутори најбољих радова награђени су књигама.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво