Читај ми!

Сећање на Дан младости: На данашњи дан пре 78 година из Крагујевца кренула прва штафета

Од Вардара па до Триглава, сваког 25. маја - од 1945. до 1987. године - обележаван је Дан младости. Доживотном председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу тог дана је предавана и штафета која је месецима раније кружила земљом. На то време подсећа још мали број споменика из послератне Југославије, али и грађани који су учествовали у слетовима на стадиону ЈНА у Београду.

Све је почело у Крагујевцу. На иницијативу омладинаца, Нада Котник је 1945. понела прву штафету - Плаву књигу са порукама Крагујевчана за Београд. Уручена је Титовим сарадницима, пошто је он тог дана био у Загребу. Још један Крагујевчанин тада петнаестогодишњи Живота Марковић имао је част да пре шест деценија из Соколане у Старој радничкој колонији понесе вечити пламен младости - симбол братства и јединства.

“То је за мене најузбудљивији моменат и дан данас се тако осећам овде пред Соколаном. И то је значило мени велико признаје, да сам ја добар ученик, добар омладинац”, сећа се Живота Марковић, носилац Штафете младости.

А штафету је кроз некадашњу велику Југославију носило на хиљаде омладинаца. Симбол вишедеценијских најлепших жеља и рођенданских четитки маршалу Титу и данас је у срцима старијих Крагујевчана:

“Био сам у почасном батаљону Титове гарде у Београду. То је једини празник што сам волео кад дође”.

“Осећали смо се врло врло сигурно и како да вам кажем, ваљда је младост и сама по себи лепа”.

Иако је Тито рођен 7. маја, народ му је рођендан славио 25. када су биле организоване приредбе на стадионима широм Југославије.

“Спремани су слетови, у школи се увежбавало. То је био као нека врста подстицаја да млади се укључе у физичку активност, а ово све друго је аранжирање”, истиче Миодраг Стојиловић, публициста и књижевник.

У граду из кога је кренула, 1977. подигнут је споменик штафети - "Девојка победник". У крагујевачком СУБНОР-у са поносом чувају симболе једног времена.

“Симбол ових 12 штафета уникатних, јединствених и јединих, које се чувају у Крагујевцу у СУБНОР-у у Шумадији, заправо су наш дуг, обавеза и трајање, према антифашистима, слободарима, патриотама и родољубима”, сматра Жељко Зиројевић, председник СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије.

"И после Тита, Тито" - слоган је под којим се Дан младости обележавао и после његове смрти, последњи пут 1987. у Београду. Био је то крај једног времена и његових симобла, а убрзо и крај велике заједничке државе.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво