Читај ми!

Калемари Расинског округа водећи извозници садног материјалa

У извозу Расинског округа значајан удео имају производјачи лозних калемова, воћног материјала и садница ружа. Овом делатношћу деценијама се успешно баве калемари на подручју општина Трстеник и Крушевац, а за конкурентност на иностраном тржишту потребно је, кажу, измедју осталог субвенционисати извоз као што је то пракса у земљама у окружењу.

Крај Мораве хектари и хектари расада воћа, ружа и лозних калемова. Лепо сунчано време добро је дошло како би се обавили непоходни послови.

“Тренутно је у току поливање, фрезирање да би се уништила трава, прскање против инсеката и болести и лучење, остављање по једног калемљеног да би могла да расте лакше да се развија, да буде прва класа“, наводи Срећко Пантић из Милутовца.

Сертификоване саднице и калемови прве класе са ових њива већ деценијама се пласирају на тржишта централне, источне Европе и Азије.

“Од 2012. до 2022. извоз садног воћног материјала се 3 пута повећао, а вредносно 5,6 пута у прва 3 месеца 2023. У односу на исти период претходне године извоз садног воћног материјала повећан је за 12%, а садница ружа за 23%”, истиче Маја Марковић, директор РПК Крушевац.

И поред добрих резултата проблема има као и у другим гранама пољопривреде, посебно јер се све чешће извози репроматеријал.

“По мени највећи проблем је што ми стављамо неком на располагање технологију производње садног материјала, а то га ништа не кошта. Ви да бисте данас нешто купили и знали како се ради, морате да купите лиценцу да платите нешто, а они ће после годину - две када виде како се ради, највероватније почети сами да раде независно од нас”, сматра Милорад Панић, произвођач, председник Удружења расадничара РО.

Калемари и расадничари суочени су и са проблемом радне снаге.

“Ми смо пре пар месеци увезли раднике из Непала. Врло брзо ових дана очекујемо и једну екипу из Таџикистана. Видите проблем је следећи - што нашег човека одавде не морам ништа да обучавам, он све то зна да ради ту је рођен. У неко време када се рађало мушко дете знали смо да кажемо родило се “нокче” још један ножић, калемар, а сада када дође такав млад човек треба да га учите”, објашњава Милорад Панић, произвођач, председник Удружења расадничара РО.

Сав садни материал који се произведе у Расинском округу ради се ручно и то је оно што се због самог квалитета посебно цени на светском тржишту.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво