Читај ми!

Ужице: „Никола Тесла у свом и нашем времену“

После Новог Сада, Пријепоља и Прибоја, у сарадњи са Музејом Никола Тесла у Београду, у ужичком Народном музеју, отворена је изложба „Никола Тесла у свом и нашем времену“.

Део заоставштине - личних ствари, докумената и фотографија Николе Тесле, модели најзначајнијих проналазака и пројеката, тема су изложбе и занимљиве приче о животу и делу једног од највећих научника и проналазача, са посебним освртом на његово порекло и породицу.

„Посетиоци такође могу видети неке од Теслиних најважнијих патената као што су индукциони мотор са ротором у облику диска, Теслино јаје, Теслин трансформатор који изазива највеће интересовање код најмлађих, бродић на даљинско управљање и Теслину пумпу“, наводи Јелена Јевтић Јокић, библиотекар Нраодног музеја Ужице.

Међу експонатима је и реплика јединог, Плавог портрета Николе Тесле.

„Оно што је занимљиво то је да је портрет остао изгубљен 85 година. Пронађен је поново тек 2006. године у немачком граду Хусуму, у Нордси музеју, и од тада је поново познат светској јавности“, истиче Маријана Николић, виши конзерватор-рестауратор Народног музеја.

Изложбу употпуњену ауторским филмом о животу славног научника као и 3Д анимацијом Теслине лабораторије на Лонг Ајленду, ужичка публика може погледати до 16. јуна.

уторак, 30. мај 2023.
19° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.