Читај ми!

Скулптуре од дрвета из Огара код Пећинаца

Уколико вас пут нанесе у Доњи Товарник у општини Пећинци, приметићете да село красе дрвене скулптуре великих димензија и различитих облика, највише шумских животиња. Аутор ових дела је Миле Јаковљевић из суседног Огара, који их сече и обликује моторним тестерама.

Не знам да направим врата и прозоре, али зато од дрвета стварам све што је необично-од кућа, викендица и тобогана до фигура већих од три метра, каже Миле Јаковљевић у чијој радионици настају вештице и чаробњаци, медведи и јелени, јунаци из цртаних филмова, историјске личности. По занимању је шумарски техничар и ловочувар, оваквом обрадом дрвета бави се само две године. За 6 месеци направио је чак 40 фигура и увек је у потрази за здравим деблима.

“Храст који је сув на пању и који је изваљен и лежао десетак година на земљи и који може да се користи за фигуре, јер он најмање пуца. Сваки храст који је сиров, који се одсече и од њега се направи фигура, она би за два месеца испуцала”, наводи Миле Јаковљевић, из Огара.

Највише скулптура, Миле је са пријатељима направио за зоолошки врт у Доњем Товарнику. Раније се бавио дуборезом и иконама, а данас је посебно поносан на реплике старих сремачких кућа, витезове и фигуре династије Немањића.

“Кад ми неко каже да му треба медвед, знам, радио сам две-три фигуре медведа, ту су и моји другари са којима радим, мени помажу, усправимо трупац и… медведа могу да урадим за 3 и по дана”, додаје Миле.

Моторна тестера је основни алат. Ја их имам седам, осам моторних тестера и 90 одсто посла њима урадим. После мало финиша са брусилицом, лепезама, да се мало углача, да се дотера.

“То нам је задовољство да радимо и радимо годинама. Нас тројица смо у екипи радимо заједно и другари смо”, истиче Ђорђе Козарев, из Огара.

Иако је природа најбољи вајар, срећан сам кад дрвету могу да удахнем нови живот и заштитим га од пропадања, каже Миле Јаковљевић, љубитељ природе и уметник који би у збирку својих дела волео да уврсти највећу фигуру до сада-необичног змаја из своје маште.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи