Читај ми!

Слике Марије Ристановић пред лозничком публиком

У галерији Мина Караџић у Лозници отворена је друга изложба Марије Ристановић која је својим сликама освојила симпатије многих. Дваесетогодишња Марија болује од дистрофије мишића, али је то не спречило да ствара слике које су толико реалистичне да се посматрачима чини да су фотографије.

Кроз више од тридесет слика цртаних оловком, Марија је покушала да дочара живот. Њена дела приказ су слободе, снаге и вере и толико импресивна да ретко ко може да поверује да су осликана руком самоуке девојке. 

“Сликала је буквално сваки дан по неку слику, поносан сам на њу, она је добра девојка, добро дете, много воли да слика манастире, портрете, природу”, каже Марин отац Милан Ристановић.

Оне слике које су мене привукле јесту слике птица, јер ја обожавам птице и тај колорит”, каже Марија.

Велики таленат за сликање Марија је показивала још од малих ногу, али су њена дела постала видљива захваљујући лозничким сликарима који су јој пружили подршку у организовању изложбе.

“Све оно што је њој чини ми се, овај, одузето у овом животу, та физичка снага она је том снагом свог талента и невероватном упорношћу достигла управо један овако феномалан ниво достигнућа тог у ликовним уметностима. Ја никад нисам срела неког са таквом посвећеношћу и то је оно што мене посебно фасцинира, та посвећеност и та способност да се са малим значи средствима ликовним, углавном оловком на папиру постигну такви невероватни ефекти”, каже сликарка Снежана Нешковић Симић.

Марија је успела да оловком дочара покрете, али и осећања на лицима оних који су се нашли на њеним портретима. Изложба ће бити продајна, а по жељи ауторке, новац ће и овај пут бити дониран за обнову српских светиња.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи