Читај ми!

Како сачувати старопланински Покревеник, изазов за студенте архитектуре

Обнова објеката у јавној својини - је пројекат који реализују мештани старопланинских села у сарадњи са студентима Архитектонског факултета из Београда. До сада - су обновљени објекти у два старопланинска села, а ових дана студенти бораве у селу Покревеник.

Када стигнете надомак села Покревеник, имате утисак да сте призор, који се пружа пред вама, гледали у неком филму. Управо, због специфичне архитектуре, он је предмет истраживања студената Архитектонског факултета из Београда. Они ће покушати да направе пројекат ревитализације објеката у јавној својини.

“Положај села је сјајан. Архитектура има специјално универзалну вредност, поготову кровни покривачи, ове камене плоче. Свакако треба да се настоји да се сачува то као једна универзална целина”, каже суденткиња архитектуре Андријана Јокић.

“Најважније је разумети дух места, архитектура то неминовно носи. То је наордно градитељство, тако да анализирајући све те елементе и архитектонске и оне историјске, изродиће се сигурно неки идејни пројекат”, објашњава Теодора Јовановић, студенткиња архитектуре.

У Покревенику постоје четири објекта у јавној својини.

“Циљ нашег доласка је да направимо траг о њиховом постојању, да их снимимо, да нацртамо пројекте постојећег стања, а онда у зависности од тога шта смо схватили да мештани желе, шта јесу њихови проблеми, шта јесу њихове иницијативе, да дамо неке предлоге, решења, која би се накнадно могла реализовати у сарадњи њих, нас, а пре свега локалних самоуправа”, наглашава .Данијела Миловановић Родић, доцент на Архитектонском факултету БУ.

Малобројни мештани Покревеника надају се да ће обновом неког од објеката привући већи број туриста, који за сада спорадично долазе.

“У овом тренутку нам недостаје пут, за који смо решили имовинско-правни однос на целој траси. Надамо се да ћемо добити квалитетне пројекте и да ћемо некако успети да то све и оживимо на неки начин”, каже Славољуб Костадиновић, председник МЗ Покревеник.

Покревеник је село изнад Завојског језера. Њих двадесетак у селу, сами не могу много. Али, уз подршку младих људи, попут студената архитектуре, верују да могу да направе још једну туристичку тачку на Старој планини.

 

 

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи