Читај ми!

Лечење матичним ћелијама - шанса за излечење четворогодишње Лорене из околине Лесковца

Четворогодишња Лорена Димитријевић из Навалина код Лесковца, заостаје у психо-моторном развоју због прераног затварања костију лобање. Не хода и не говори. Спас су терапије матичним ћелијама у Турској. Породици је неопходна помоћ хуманих људи.

Промене у развоју приметили су родитељи у трећем месецу. Тада је Лорени потврђена микроцефалија. Пет месеци касније дијагностикована је краниостеноза, прерано срастање костију лобање након чега је уследила операција. Дуже од годину дана чекају налазе и генетичких испитивања која се раде у Љубљани.

"После осмог месеца ми смо кренули са терапијама физикална где је она да кажем каснила доста, још увек касни. Она има 4 године, а воде је као да је беба од 7 месеци", каже Милица Димитријевић, Лоренина мајка.

И у болницама и код куће вежбе су свакодневне. Пре десетак дана обрадовао их је Лоренин први корак. Да буде чврст без ослонца и да проговори наду су им дали лекари у Турској.

"Где су нама предложили да Лорена може тамо да успе са тим матичним ћелијама", наводи Милица Димитријевић.

Само за лекове и физикалну терапију месечно дају око 1.000 евра. За одлазак у Турску и прву терапију матичним ћелијама потребно је око 22.000 евра.

"Превелики су трошкови, само ја радим. Не можемо сами да гурамо целу ту причу. Борба је велика", каже Александар Димитријевић, Лоренин отац.

Многобројним активностима помаже хуманитарна Фондација "Покрени живот".

"Да би Лорена отишла на третман матичним ћелијама и наставила да вежба,да испрати рехабилитацију до краја потребно је још 6500 нас који би у овом тренутку послали 117 на 3800", наводи Душан Миљковић, из хуманитарне Фондације "Покрени живот" Лесковац.

Оптимизам их не напушта. Ни вера у људе добре воље за Лоренине прве речи и кораке. Да је разуме и види насмејану, то је највећа жеља четири године старије сестре Ивоне.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи