Радионице за студенте: Промоција здравља и значај превенције

Стручњаци нишке студентске поликлинике први пут од када постоји та установа обилазе факултете на југу земље који су део Универзитета у Нишу. Студенте Технолошког факултета у Лесковцу упознали су са радом Завода и указали на значај превенције пре свега малигних болести.

 

Из различитих су крајева Србије. Око 600 студената на Технолошком факултету у Лесковцу стиче знања из савремених технологија. Важно је и да знају више о здравственој заштити-где, како и коме могу да се обрате за помоћ. Први пут добијају детаљне информације о раду нишке студентске поликлинике. Посета стручњака им је, кажу, драгоцена.

"Важно је због превенције свих болести, због нашег здравља", каже Андрија Раденковић, студент из Крушевца.

"Баш сам заинтересована, волела би нешто ново да чујем што не знам" истиче Милена Крстић, студенткиња из Гаџиног Хана.

"Радионица која се организује на нашем факултету јако битна и едукативна за наше студенте и да је ово јако битно за њихово здравље", наглашава проф. др Ивана Савић Гајић, продекан за наставу Технолошког факултета у Лесковцу.

Превенција је најважнија. Многе болести попут малигних све више погађају и младе. У протеклих 15 месеци у Заводу за здравствену заштиту студената у Нишу откривено је шест случајева карцинома тестиса.

"Јавља се код млађих људи између 15. и 35. године живота тако да је због тога и због очувања репродуктивних способности врло битно да се раније јаве на преглед", др Андриана Момчиловић, Завод за здравствену заштиту студената у Нишу.

Приметне последице короне, брз темпо живота, доста обавеза, стрес.

"Да би се изборили са животним изазовима потребно је развијати наше потенцијале, треба развијати креативност, нашу индивидуалност, аутентичности. То је оно што је прва одбрана у тој борби", објашњава Јелена Станковић, психолог.

За све недоумице, питања, проблеме доступни су им лекари свих специјалности, стоматолог, лабораторија. У служби опште медицине дневно се прегледа око 200 студената.

"Код нас нема заказивања ако као данас студент дође биће у току дана примљен. Пошто долази са стране, ево, ја сам њима рекла коме ће да се обрате, како ће да се јаве нама, да ми све то организујемо", каже Маја Гроздановић Ранђеловић, кординаторка за превенцију ЗЗЗЗС Ниш.

Ово је почетак сарадње и обиласка свих високо образовних установа које раде под окриљем нишког Универзитета. Следећа станица им је Крушевац.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво