Драган Стојковић – крушевачки рекордер по броју давања крви

Са 3.200 прикупљених јединица крви током прошле године, крушевачки Црвени крст био је један од најактивнијих. Позиву на учешће у 10.редовној акцији, одазвало се 30-так давалаца међу којима је био и један од највећих рекордера у Србији.

Драган Стојковић је дипломирани економиста, од скора пензонер, али још увек активни спортиста рекреативац, страствени пчелар, а пре свега доказани хуманиста. Добровољни давалац који је крв дао 177 пута.

"Мој покојни отац је давао и он ми је ето био узор у том неком периоду док сам био млад, и ето тако да сам имао жељу и ја да кренем. С тим што он није догурао до неке велике бројке, мислим да је било близу 40 давања, јер је после оболео и убрзо је умро врло млад, а ја сам тако себи некако предодредио да помажем људима оно што ја могу од себе да дам", наводи Драган Стојковић, вишеструки добровољни давалац крви.
Са А - крвном групом, која је ретка и увек тражена, за 47 година одазивао се сваком поз
иву. Захвалан за добро здравље које му је омогућило да знаним и незнаним до данас дарује 80 литара драгоцене течности.
"Старо дрво ако се подкрешу гране оно се нешто
подмлађује. Чим се извуче једна количина крви од човека организам се сам бори по неком вероватно убрзаном систему да надокнади, тако да ја увек у себи имам неку свежу, младалачку крв", каже Драган Стојковић, вишеструки добровољни давалац крви.

Ова акција, са сетом каже Драган, је последња, јер након 65
рођендана, који ће у априлу прославити, закон му то више не дозвољава. Уместо њега крв ће давати синови Александар и Ненад.

"Поносан сам на оца. Ја сам дао 30-ак давања, касно сам почео, али наставићу да дајем, али нећу стићи његов рекорд", истиче Александар Стојковић, син - добровољни давалац.

За успомену на последњу акцију фотографија. Као завет да се традиција добровољног давалаштва у породици не прекида.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво