У Сремској Митровици основано прво социјално предузеће у Војводини по новом закону

Ресторан ''Солидарност'' у Сремској Митровици, разликује се од осталих угоститељских објеката, али не по јеловнику - већ по хуманости. Удружење особа са инвалидитетом ''Визидо'' основало је прво социјално предузеће у Војводини по новом закону, а са циљем да помогну социјално угроженим члановима, као и да обуче и упосле оне који су у могућности да раде.

Врата ресторана ''Солидарност'' - отворена су за све који су гладни, али и хумани. Зарада од хране коју особе са инвалидитетом припреме и продају у објекту код Градске пијаце, оброк је за чланове удружења који немају новца.

“Дођу људи, не знам уопште одакле су. Чули су, гледају, подржавају. Плате оброк, наравно, не купе га, него нам кажу да дамо неком коме је то потребно. Било је људи који дођу, замоле нас, гладни смо, немамо шта да једемо, наравно - изволи, седи'', каже Божица Гомбош из Сремска Митровица.

У кухињи ресторана, сваког дана спреме око 40 оброка. Од јеловника, за купце гест је важнији.

“Вредни људи, педантни, уредни људи. Треба људима таквима помоћи. Треба доћи пазарити код њих. По потреби, а Бога ми некада и кад није потреба, али и сваком случају да буде хумано’’, каже Даница Дробњак из Сремске Митровице.

Оброк солидарности волонтери односе и до кућног прага. Двадестак домова посећују три пута седмично.

“Инавлид сам, тешко се крећем. Корисник сам социјалне помоћи. Живим од тога, немам никакве проходе. На бироу сам, немам посао, тако да ови оброци су ми много битни’’, каже Светлана Ђуришић Богосављев из Лаћарка.

“Идемо на кућне адресе, однесемо, и ако треба шта треба да се помогне тим људима, у њиховим становима, кућама, ми купимо лекове и томе слично. Имају потпуну подршку удружења’’, наводи Зоран Гомбош, секретар Удружења особа са инвалидитетом ’’Визидо’’.

Равноправност у друштву, и исте могућности за све циљ је Сремаца. Простор за ресторан, обезбедио је град.

“Циљ је целе године да радимо, да не будемо удружење које ће се само један месец сетити својих чланова. Него целе године да се ради, на помоћи. Оснаживању инвалида и да им вратимо достојанство које им је потребно за нормалан живот”, каже Драган Визићанин, председник Удружења особа са инвалидитетом ’’Визидо’’.

Удружење ’’Визидо’’ из Сремске Митровице основано је прошле године. Окупља 56 особа са инвалидитетом, и око две стотине пријатеља, који су ту - кад год им је помоћ потребна.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво