Школа за музичке таленте у Ћуприји обележава пола века

Школа за музичке таленте у Ћуприји обележава пола века постојања и рада. Има статус установе од посебног националног значаја, јединствена је, а у свету постоје само две сличне школе - у Лондону и Москви.

Од како је основана пре 50 година Школа за таленте има задатак да препозна децу која су надпросечно музички надарена. У Ћуприју долазе са седам, осам година, често им одвајање од породице тешко пада, али брзо се привикну на интернат и посебан режим наставе.

“Нас има три, ја, Марија и још јудна цимерка која се зове Хелена.- Јел вам је лепо овде? - Да сваке ноћи се играмо, дружимо и свађамо", деветогодишња Милица.

Школа је гудачког усмерења и у њој се учи виолина, виола, виолончело и контрабас. Ради се према јединственом програму у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду.

“Моја жеља је да наставим да радим оно то волим, да упишем академију, а касније бих волела да будем у неком камерном ансамблу или оркестру", наводи Стојанка Пешић, ученица четврте године.

Бивши ученици школе данас су концерт мајстори на међународним сценама. На такмичењима у земљи и иностранству ђаци редовно освајају највиша принања.

“Свакако су способна, талентована, али мислим да су посебни услови под којима се ради са њима, а то су пре свега проверени професионалци професори који су посвећени томе, они чак овде и живе и буду неколико дана са том децом, тако да је ово у свари много више од школе, то је једна специфична средина где деца живе и раде", каже Данијела Јовић, директорка школе.

Школу за Таленте посетила је амбасадорка Белгије, јер је у Београду слушала таленте и има намеру да их повеже са врхунским белгијским гудачима.

“Ово је једно веома посебно место, једна од најбољих музичких школа у свету, ли је још значајније што школа деци омогућава сјајну музичку будућност и то је за нас изузетно важно", сматра Кати Бугенхоут, амбасадорка Белгије у Србији.

Гудачи школе за таленте већ се припремају за концерте и музичка такмичења у земљи и иностранству , а 3. јула организују централни концерт у Ћуприји, када ће бити обележено 50 година те установе.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво