Читај ми!

Седам година после потапања - Ваљевска Грачаница камером чачанских ронилаца

Због пуњења вештачког језера у селу Тубравић недалеко од Ваљева пре седам година потопљена је црква Светог Архангела Михаила. Како сада изгледа црква познатија као Ваљевска Грачаница снимили су чланови ронилачко спасилачког клуба "Борац" из Чачка. Забележене нестварне призоре поделили су на друштвеним мрежама.

У дубине језера Ровни спуштали су се више пута. Без намере да се упуштају у дебату да ли је црква Светог Архангела Михаила требала бити потопљена, Братислав и његове колеге пожелели су да ту богомољу виде и изблиза.

"Језеро Ровни је током целе године јако хладно, вода је хладна, свега 5 стпени не прелази. У зимском период услови за роњење су јако добри, видљивосте да би се богомоља јасно видела што у летњим данима није ситуација", објашњава Братислав Драшковић, вођа роњења ронилачког клуба "Борац" Чачак. 

После неколико зарона у којима су јасно видели зидове, кров и спољашњост цркве одлучили су да уђу у храм. На 18 метара дубине језера  изненадило их је што унутрашњост, иако дуго под водом готово није промењена.

"Иконе које се налазе окачене о зид цркве су буквално нетакнуте као да не стоје већ 7 годдина у води. Како иконе, тако и свећа која се налази у иконостасу цркве стоји усправно. Вероватно да је то та свећа која је последња и упаљена у самој цркви", додаје Братислав.

Роњењем се Братислав и његове колеге из чачанског клуба дуго баве. Учествовали су у бројним спасилачким акцијама, а обилазак Ваљевске Грачаница за њих је невероватно искуство.

"Верујте ми да је то посебан један осећај и да увек вече пред такв зарон доста размишљамо како ћемо проћи, прилазимо тој богомољи са великим поштовање иако се она налази сада под водом", наглашава ронилац Бранислав.

Видео снимке потопљеног храма поделили су на друштвеним мрежама како би ову светињу могли да виде они који је пре изградње вештачког језера нису посетили.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи