петак, 17.02.2023, 15:58 -> 16:31
Извор: РТС
Аутор: Драгиша Стојановић
У Топлици почела резидба воћа, радне снаге недовољно
У ово доба године, за воћаре - најважнија је резидба, која због лепог времена почиње већ ових дана.
Југослав Аздејковић из Ђуревца надомак Блаца под шљивом има двадесет хектара. У воћарству има дугогодишње искуство, али реч стручњака о резидби веома цени. Какав ће род бити зависи не само од одабира садница, већ и од резидбе, која је важан посао за воћаре на крају зиме.
"Посла имамо превише. а резидба није рано кренула. Резидба је баш на време кренула да би стигли да орежемо јер имамо доста засада. Све је мање радне снаге тако да смо на време кренули, а и време нам иде на руку, лепо је време није много хладно, није топло баш за резидбу је добро", каже Југослав Аздејковић, из Ђуревца."
"Код младих воћака важно је формирање, јер како се формира тако ће да напредује и да достигне добар род. А код старих ако се реже оштрија резидба биће бољи плод, ако се остави више гране биће ситнији род и мањег квалитета,", објашњава Вукосав Тајић, из Криве реке.
Воћарма ово лепо време одговара да би завршили послове, али се и прибојавају да би због високих температура, вегетација могла да крене раније него обично. Зато кажу да је сада право време за зимску резидбу воћа коју треба завршити док биљке мирују.
„Сваке године би требало, односно морало да се обави резидба јер уклањање тих неких грана које или сметају или су неродне или да кажем те вегегативне делове који немају родни пупољак треба склонити да не би једноставно носили храну из биљке", објашњава Бојан Николић.
Стручњаци кажу да је сада време и за зимско прскање воћа, које такође треба обавити пре кретања вегетације. Истичу да је и ово важна мера за висок и квалитетан род и да резидбу и прскање треба обавити у њаскорије време где год је то могуће.
Коментари