Коњиц, ретка демографска оаза у Подгорини

Међу два пописа становништва мање је житеља и у Општини Осечина. Негативан природни прирашатај и маграције ка Ваљеву и другим градовима или иностранству, у Осечини су израженији него у другим градовима и општинама Колубарског округа. Мештани кажу да би боља инфраструктура у селима, мотивисала младе да остану у Подгорини и наставе да се баве пољопривредом.

Петину живља изгубила је општина Осечина између два пописа становништва, 2.500 људи је мање него пре 11 година.

 

"Осечина је 61. године имала плус 213 на годишњем нивоу, сада има минус 201 на годишњем нивоу, дакле, 200 људи у Осечинивише умре, него што се роди сваке године. Осим природног прираштаја, утичу и миграције, односно, појачано кретање становника из Осечине ка неким другим општинама", каже Бранко Јосиповић, помоћник директора Републичког завода за статистику.

Сатистици пркоси заселак Коњиц надомак Пецке. Стижу нараштаји, од шездесеторо становника, седморо има више од 70 година. Годинама чекују да им се асфалтира 2 км пута.

"Згодније би могли малину и купину да довеземо до хладњаче и тако. Има још три, четири момка ту да се ожене, имамо сад овде једну за два, три дана да нам се породи, ту ћемо добити опет принову", објашњава Богић Станимировић, из Коњица.

"Кад ураде асфалт био би шлаг на торту да се стави које улично светло. Кад већ има оволико деце и омладине и младих брачних парова, онда би били комплет", додаје Златомир Ненадовић.

У прелепо брдско село у Подгорини удале су се и Сидорела и њена рођака Терезина из Скадра у Албанији.

"Лепо ми, само овај пут, ја сваки дан водим дете пешке. Пошто имам кола, имам трактор, имам свега, од моје куће до овде, до овог пута, не могу да изађем", истиче Терезина Ненадовић, из Коњица.

У протеклој години у оштини је асфалтирано је 13 км некатегорисаних путева. У овој, уз подршку државе, палнирају више. Право приоритета имају гушће насељена села, међу којима је и Коњиц.

"Општина Осечина је прошле године добила 5, 5 милиона еура, то је неких од 600 до 650 милиона динара за асфалтирање општинских и некатегорисаних путева. Још једном ћу рећи, има их око 1400 км на територији наше општине. То је рак рана и пробаћемо да те проблеме што пре решавамо", наглашава Никола Томић, председник Општине Осечина.

Коњиц са седамаесторо деце, ретка јесте, али улива оптимизам, јер није једина "демографска оаза" у Подгорини.

 

 

 

 

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи