Читај ми!

Многе локалне самоуправе повећале порез на непокретност

Цена квадрата стамбеног простора у већини градова у Србији порасла је у просеку за 10 до 15 процената, самим тим многе локалне самоуправе донеле су одлуку о повећању пореза на непокретности који се утврђује на основу врсте непокретности, промета, локације.

У Пироту су већ наплатили 92 процента пореза од физичких и правних лица. Наредне године прилив средстава у буџет биће већа по овом основу.

"Нажалост, и код нас је дошло до те ситуације која је неминовна, повећане су углавном цене по којима ће се опорезивати непокретности. Крећу се отприлике повећања седам до осам процената. Највеће можда повећање је за пословне објекте у првој зони, за станове и куће по свим зонама је линеарно од седам до осам посто", наводи Ивана Малиновић, начелница за финансије из Пирота.

У Крушевцу се пуно гради, а потражња за становима је велика што диктира и ситуацију на тржишту. У првој зони цене грађевинског земљишта порасле су за 91 одсто. Међутим, како га више скоро и нема, то неће много утицати на пореске обвезнике.

"Овде су драстично порасле цене гаража и других помоћних објеката у другој зони и то са ценом од 10.853 динара, колико је била цена у овој години, следеће године цена је 30.910 динара. Даље овде смо имали драстично повећање шумског земљишта и то за 141 посто. Остала повећања нису била драстична или су била на нули или је то неких 10 посто", каже Славица Настић, начелник Одељења за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода Крушевац.

Јагодинци исти порез плаћају од 2019. и ако је цена квадрата у новоградњи достигла 1.100 евра.

"Неће се повећавати значи ни за наредну годину, иако су се створиле могућности законске то јест тржишна вредност непокретности је расла сваке године. Када смо код пореза свакако бих нагласила да у Јагодини се не плаћа ни порез на земљиште већ годинама уназад што је свакако велика уштеда пре свега за домаћинства која имају пољопривредно земљиште", наводи Сања Јеремић, начелница Градске управе за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода Јагодина.

Захваљујући буџету од 6,4 милијарде динара који је 3,7 пута већи него 2018, грађани Бора неће имати веће трошкове за порез на имовину.

"Тиме смо ми на Скупштини града донели одлуку да нема повећања пореза на имовину наших суграђана осим за оне категорије које се односе на коцкарнице, ноћне клубове, где је повећање 15 процената. То ће укупно утицати на буџете наших суграђана, смањиће се издаци", каже Александар Миликић, градоначелник Бора.

Нова решења са увећаним или истим износима у зависности од одлуке локалних парламената стићи ће тек за који месец.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи