Због свињске куге, неколико села у Браничевском округу проглашено угроженим подручјем

Због појаве свињске куге, територије неколико села у Браничевском округу, проглашена су угроженим подручјима. Куга се најпре појавила код дивљих свиња, али су све чећи случајеви обољевања домаћих животиња.

Афричка куга свиња присутна је у Браничевском округу више од две године. Од тада се појављује на различитим местима, углавном у ловиштима код дивљих свиња, али, од ње обољевају и домаће свиње као што је то последњи случај у селу Пожежено код Великог Градишта. Због тога је Управа за ветерину Министарства пољопривреде, више околних села прогласила зараженим подручјем.

"Ту где се открије у кругу од три километра проглашава се заражено подручје, у кругу од десет километара је угрожено подручје. Постоје законом прописане мере које се спроводе у зараженом, угроженом подручју. У сваком случају забрањује се промет животиња, напуштање животиња из дворишта, било какав транспорт", објашњава Др Саша Рајчић, директор ветеринарске станице Велико Градиште.

У домаћинству или на фарми на којој се утврди присуство свињске куге врши се еутаназија свих свиња, по прописаној процедури. Штету домаћину надокнађује држава. Али, због мера заштите, које подразумевају забрану промета, продаје меса, па чак и клања свиња за сопствене потребе у зараженом подручју, трпе и други одгајивачи.

"Људи су много уплашени, не могу да кољу свиње за сопствене потребе, они који имају много и којима је за продају не могу да продају, да праве прерађевине, просто, зими то сви радимо", каже Сања Јотић из села Пожежено,

"Много нам представља проблем и око продаје и кад треба да се коље, с обзиром да је сад био свињокољ, треба да се кољу свиње, мора дозволе да се траже да се одобри да се закоље, и за продају сад, малтене, мислим да није дозвољена продаја", наводи Славољуб Настасијевић из села Тополовник.

Први на бранику одбране од афричке куге свиња су ловци, јер ову болест преносе дивље свиње. Ипак, сматрају да у неким прописаним мерама има нелогичности.

"Јер је нелогично да ловцима забраните два месеца кад је афричка куга свиња да у ловиште улазе, а да људи, који се, рецимо баве сечум шума улазе. А онда те угинуле јединке се налазе по шумама и нема ко да их уклони, јер очигледно да су се ловци и ловачка удружења показали као партнери и ми стојимо на располагању Републици, спремни смо и показали смо то да све те угинуле јединке уклонимо онако како прописи то налажу", навод Слађан Марковић, председник ЛУ "Голуб" из Великог Градишта.

Афричка куга свиња наводно је у Србију ушла из Бугарске, и за пар година проширила се по целој Источној Србији. Није опасна по здравље људи, али против ње нема лека ни вакцине.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи