Васиљевац - најмање село код Куршумлије има највише одликованих орденом Карађорђеве звезде

Најмање по површини у Краљевини Србији, село Васиљевац код Куршумлије, дало је највише витезова Карађорђеве звезде. Јунаци чувеног Гвозденог пука, из рата су, у село донели шест Карађорђевих звезда с мачевима.

Сећање на деда Васу, Радојица Илић из села Васиљевца чува у срцу. Носилац Албанске споменице два пута је тешко рањаван, а из рата је изашао као јунак са највећим одликовањима на грудима.

"Причао је о путу преко Албаније, који је био много тежак. То не верујем да може више да поднесе људско биће то што су они поднели", каже Радојица Илић из села Васиљевца

"У том првом светском рату, он је био командир чете и као командир чете је погинуо. Деда Бошко је узео личне ствари брата свог- ово одликовање,указ Краља Петра", наводи Александар Јовић, унук двоструког витеза Карађорђеве звезде.

У Косаничком срезу, али и тадашњој Краљевини Србији, највише витезова Карађорђеве звезде дало је најмање по површини, село Васиљевац.

"Реч је о јунацима који су сви служили у чувеном Гвозденом, Другом пешадијском пуку. Можемо поменути њихова имена- Мировић Михајло, Спасојевић Марко, Спасојевић Шпиро, Петровић Михајло. То су витезови који су, неки од њих и два пута одликовани овим високим ратним одликовањем", објашњава Милан Савић, археолог.

Смештено на самој административној линији са Косметом, село Васиљевац некада је имало 30 кућа са по десетак чељади. Данас су једини становници Радојица и његова жена који у шали себе зову чуварима огњишта.

"Продавница је 10 километара у Мердару. Ја сам од оних људи који од моје славе Митровдана до Ђурђевдана, не силазим уопште. И ја набавим, већ сам почео, полако набављам све што ми треба за шест месеци", каже Радојица Илић из Васиљевца.

Од недавно је до њиховог села направљен нови пут, којим се брже стиже. За ове јунаке новог доба, он је нада у повтратак наследника славних предака.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи