Пољпоривредници из Црепаје надају се добром роду шећерне репе

У јужном Банату успешно је завршена сетва шећерне репе, а највише је посејана у општини Ковачица, где је почела и сетва соје. Киша је добро дошла за тек посејане усеве, јер ће убрзати ницање.

Браћа Марган из Црепаје код Ковачице на време су завршили сетву шећерне репе, а да би смањили трошкове одлучили су да посеју своје семе соје које су селектирали након прошлогодишње жетве.:

"То семе је инокулирано, што значи да је заражено одређеним бактеријама које помажу да се створе азотнификсатори на корену. То смо сад урадили и видећемо какви ће бити резултати", каже Милош Марган, пољопривредник из Црепаје.

"Све је отишло горе и што се тиче репроматеријала и ђубрива, тако да сад коригујемо да би смо што више добили, а што мање уложили, па ћемо видети како ће бити ове године. Само желимо да година буде родна и кишовита", нада се Александар Марган, пољопривредник из Црепаје.

У Општини Ковачица повећане су површине под шећерном репом и овог пролећа посејана је на 850 хектара. На то је утицала повољна уговорена цена откупа са шећераном од 43 евро цента по килограму, што је за 5 евро центи више него прошле године.

"Шећерана нам је изашла у сусрет и јесенас нам је дала основно ђубриво које смо заоравали. Ове године ко је хтео да баци предсетвено добио је Ан који се дуже разлаже. Кредитирају нам комплетну производњу и дају нам и квалитетно семе које је боље него претходних година и шећерана сад и на то обраћа пажњу", каже Драган Јованов, пољопривредник из Црепаје.

Пољопривредници се надају добром роду, јер су плодно земљиште добро припремили за сетвене радове, а да би то и остварили неопходно је да имају и довољно вештачког ђубрива, а прве количине су обезбедили на време.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи