Овчарски дани у селу Сакуле

У селу Сакуле одржани су 24. Овчарски дани, манифестација која је окупила сточаре углавном из војвођанских места. Приказане су колекције оваца, али и изложба пулина и јединствена у земљи трка магараца, која је највише забавила публику.

И сточари су морали да сачекају две године због короне да би дошли у Сакуле на Овчарске дане. Традиционално, приказали су своје колекције оваца, и аутохтоне и новије расе, затим колико су напредовали као газде. Пажњу жирија заслужили су и пулини, као чувари стада.

"Имам 280 комада, цигаја. Та је раса за ово наше поднебље најподобнија. То држимо ја и мој отац, који има 83 године и дан данас их чува", каже Драган Ступар, из Опова.

"Углавном су на паши, па се исплати. Цена кукуруза је сад скупа, и цена луцерке, тако да сад нема неке вајде кад би се држале кући, а на пашу још и може да остане који динар", сматра Александар Мијатов из Томашевца.

"То је пас са салаша, то није пас из собе, окупан, доведен је на изложбу право са салаша. Никакву дресуру није имао, а судије су биле презадовољне њиме", истиче Драган Небригић из Иланџе.

Ове године било је 24 излагача, а организатори су задовољни приказаним грлима.

Срба Станојев, организатор наводи: "Многи људи, који су данас довели грла у Сакуле, њима је то као квалификације за Нови Сад, јер већина ових грла иде на сајам у Нови Сад, а знамо каква је то манифестација и ко тамо може да дође."

Највећу пажњу посетилаца привукла је трка магараца. Забавне су и саме припреме, док јахачи покушавају да укроте своје љубимце, а ток трке увек је непредвидив.

"Данас магарац нешто није био у форми, није ишао, падала сам. Ништа, следеће године ће бити боље", каже Славица Бобејану из Опова.

Овчарски дани у Сакулама посетиоцима пружају вашарску забаву. Има укусне хране, јер се одржава и такмичење у кувању чобанца, овчијег паприкаша. Припрема се културно-уметнички програм, а све то манифестацији даје, осим пољопривредног и туристички карактер.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи