Читај ми!

Са Децом сунца славимо „Дан различитих чарапа”

Светски дан особа са Дауновим синдромом обележава се 21. марта. Ђаци панчевачке Школе за основно и средње образовање „Мара Мандић” снимили су спот у којем и сами учествовали, како би скренули пажњу на свој живот.

Ученици из Школе за основно и средње образовање „Мара Мандић” у градском парку организовали су дружење и упознавање са новим другарима. Особама са Дауновим синдромом је веома важно да буду прихваћени и да имају добру комуникацију са околином, јер им то помаже да брже и лакше савладају животне вештине.

„Волим нове другаре, најбољи ми је Окан”, каже Алекса Гаћеша.

„Држе ми песнице и волим свој дневни боравак Невен”, наводи Марко Златковић.

Катарина Трајковић додаје да је била на Дивчибарама са другарима из школе.

У свету се овај дан назива још и „Дан различитих чарапа”, јер су сличног облика као хромозоми и особе са овим синдромом их не могу упарити. На овај начин се жели скренути пажња на различитост коју треба сви да прихвате.

"У школи и граду имамо петнаесторо деце са Дауновим синдромом. Најчешће и највише можемо да им помогнемо тако што ћемо им пружити љубав, радост и разумевање и све оно што је потребно и свима нама", наводи Горан Владић, директор ШОСО „Мара Мандић”.

Једно од хиљаду деце на свету роди се са Дауновим синдромом и таква особа има један хромозом вишка на 21. пару, који доводи до карактеристичних промена у физичком и менталном понашању.

Веома је важно у оваквим случајевима што пре потражити помоћ лекара, јер дефектолози и други стручњаци могу побољшати њихов психомоторички развој.

Особе са Дауновим синдромом називају још и децом сунца, веома су емотивне, а да бисмо осетили њихову топлину, најважније је да им пружимо љубав и разумевање.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи