"Они су хероји": Сенко Жупљанин

Сенко Жупљанин из Новог Пазара један је од десет лауреата које су грађани наше земље изабрали на конкурсу "Они су хероји" за најхуманија дела током пандемије корона вируса у време када је тај град био једно од највећих жаришта у Србији. Организује га делегација Европске Уније у Србији. На конкурс су пристигле 154 приче хероја које су предложили њихови суграђани, пријатељи и породица.

Новопазарци никада неће заборавити пандемију короне у лето 2020. године, али ни све оне који су прискочили у помоћ. Међу првима је био Сенад Жупљанин, фоторепортер, чувен по бројним хуманитарним акцијама.

 

"Ја сам чуо негде на друштвеним мрежама да је нашој техничкој служби потребна помоћ и онда једно јутро сам дошао, ступио сам у контакт са Драганом. Он није могао веровати и следеће јутро дошао сам ту са људима. Њих 5 и ја 6-ти смо истоварали први шлепер боца. Било је заиста тешко јер свака боца тежи 60-80 кг", каже Сенад Жупљанин, један од победника конкурса "Они су хероји".

Сенад је први ушао у црвену ковид зону уносећи боце са кисеоником за пацијенте који су били животно угрожени.
Пример њихове хуманости мотивисао је велики број младих људи који су касније познати као Волонтери НП.

"Ти људи су нам пуно значили и око боца и око изношења смећа и уношења воде, хране пацијентима. Радили су све и свашта. Дан и ноћ ту су били са нама. Па то је три камиона дневно долазило боца", наводи Граде Илић, координатор Техничке службе Опште болнице у Новом Пазару. И додаје: "То су људи чисти пред Богом, поштени пред народом. Не може се описати њихов рад поред толиког болесног народа колико нам је требало боца унети, изнети, поставити по одељењима. Он је чак и са болесном натеченом ногом долазио да ради."

Као председник организације Волонтери НП Сенад Жупљанин је реализовао још 89 хуманитарних акција и 43 еколошке акције. Ипак, најупечатљивији утисак био је случај оболелих супружника којима због короне није био дозвољен ни последњи опроштај.

"Она је села поред зграде, гледала како деца износе њеног супруга у сандуку, осносно да га сахране. Она је дигла руке и испратила га са довом, изучила је молитву, а на њеном лицу су сузе говориле све", каже Сенад Жупљанин.

Рецимо и то да је за изабраних Десет хероја хуманости гласало више од 200 хиљада људи.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи