Читај ми!

Како је у граду Стрију на западу Украјине говори Крушевљанин Слађан Гајић

Крушевљанин Слађан Гајић, који тренутно живи и ради у Украјни, за РТС објашњава, како данас изгледа живот у тој земљи. У мали град Стриј, на западу земље, ових дана пристиже све више избеглица.

Упркос бројним позивима да се врати у Србију, Слађан је одлучио да остане у Стрију, уз супругу Ану и њену породицу. Срећан је што има посао у фабрици намештаја, једној од ретких која још ради.

"Данашња ситуација је јако тешка. Русија напада са свих страна, и мислим да Украјинци полако губе један по један град. Људи се евакуишу, све је више избеглица које беже из града у град. Имам пријатеље у Кијеву, они се сада буквално евакуишу и беже ка овамо, ка овом граду, тако да се надам да ће преживети, буквално се молимо за њих, да ће преживети и да ће доћи некако до нас", прича Слађан Гајић.

Страх је велики, а паника почиње оног тренутка када се огласи узбуна за ваздушну опасност.

"Војска је на улицама, територијална одбрана је на улицама, призори су тешки, људе се буквално боре за опстанак, сваки дан је благослов. Блокаде су на сваком ћошку, полицијска станица је блокирана, улаз у град је блокиран, железница, сви беже у Пољску, 70 километара је буквално колона возила, чекају сви на граници са Пољском", каже Слађан Гајић.

У овај град још није стигла хуманитарна помоћ.

"Тешко је изменити новац, тешко је било шта урадити са тим новцем, а врло су слаба примања у Украјини, 300 до 400 евра, верујте ми, врло је слабо, али мора да се ради да би се платили рачуни, да би се имало за храну, а хране је све мање, лекова је све мање. Људи су буквално сами, нема никакве помоћи, свако за себе", наводи Слађан Гајић.

Иако је чврсто решен да живот настави у Украјини, не искључује могућност да ће, уколико и његов град постане поприште борби, доћи у Србију са супругом и њеном породицом.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи