У конкуренцији за награду фестивала „Миливојев штап и шешир” представе шест аматерских позоришта Србије

У Пожаревцу је почео 18. позоришни фестивал „Миливојев штап и шешир”. На фестивалу посвећеном глумцу Миливоју Живановићу наступају варошка аматерска позоришта из Србије.

Осамнаесте Сусрете варошких позоришта отворила је представа "Епитаф" Градског позоришта из Смедеревске Паланке. Из ансамбла ове црнохуморне комедије, по одлуци жирија, издвојио се Марко Богдановић у улози Дарка. Њему је, као глумцу вечери, припала реплика Миливојевог штапа.

"Кад је овако јак цео тим, онда је много лакше и да изнесеш своју улогу и ниси оптерећен другима, него радиш оно како најбоље знаш", каже Марко Богдановић, глумац из Смедеревске Паланке.

 

Епидемија ковида утицала је и на позоришну продукцију, па је ове године у понуди било мање представа. Ипак, домаћини фестивала из пожаревачког Центра за културу, кажу да ће публика бити задовољна селекцијом.

"Не значи да ако је било мање представа да су то мање квалитетне представе. Оне имају свој уметнички кредо, креативно су остварене стваралачки, тако да ће публика једноставно у свему томе уживати", наводи Александар Лукић, селектор фестивала.

У оквиру претећег програма фестивала "Миливојев штап и шешир" отворена је и изложба позоришних плаката Градског позоришта из Смедеревске Паланка од 1905. до 1945. године.

"Ови плакати су сачувани захваљујући познатом композитору Божидару Трудићу, његово име носи наша музичка школа у Паланци. Он је био глумац нашег позоришта и он је те плакате сачувао, и ето, они су дошли до мене, и ја покушавам да их сачувам на тај начин што сам направио трилогију позоришног плаката од 1905. до данашњих дана", каже Тома Митровић, аутор изложбе.

До 28. фебруара, када се фестивал завршава, публика ће моћи да види још пет представа аматерских позоришта из Петровца на Млави, Раче, Пожаревца и Уба. Најбољем глумцу фестивала припашће уз штап и реплика шешира Миливоја Живановића.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи