Читај ми!

Лесковачки хирурзи поново оперишу колена и кукове пацијената са дуге листе чекања

После дужег времена, десеторо лесковачких ортопеда поново ради операције кука и колена. Због неповољне епидемијске ситуације радиле су се само хитне интервенције, па су се тако створиле дугачке листе чекања за протезе.

На одељењу ортопедије лесковачке опште болнице тренутно је 16 пацијената. Од тога петоро са уграђеним куком и коленом. Од почетка године урађено је 30 операција, 24 часа након интервенције су на ногама, за 5 дана код куће.

 

"Чим сам постао негативан пребачен сам на ортопедију и у веома кратком року, веома ефикасно оперисан", каже Звонимир Маловић, пацијент из Лесковца.

"Чекам операцију која би требало сутра да буде. Ја се надам најбољем. Од кад сам оперисала лево колено презадовољна сам", наводи Славица Денић, пацијенткиња из Лесковца.

Пре епидемије уграђивано је око 500 протеза годишње. Корона је за 50 одсто смањила обим посла. У црвеној зони у најтежем периоду ангажовано је две трећине запослених са ортопедије. До пре две године листе чекања нису постојале. Сада за нови кук чека 200 људи, за колено двоструко више.

"Прошле године смо од 12 месеци календарских радили само непуна три. Дефинитивно значи да нам треба један дужи период, скоро годину дана, да бисмо практично скинули листе чекања", наводи др Миомир Качаревић, начелник службе ортопедије и трауматологије.

На подручју од Црне Траве до Бојника артрозе су ендемска болест.

Др Миомир Качаревић објашњава: "Кад се оног тренутка јави бол пре свега која је даноноћна и поред узимања лека против бола и отежаног кретања односно функционисања у неким свакодневним активностима дође време за операцију. Најмлађи пацијент је рођен 1986. године."

За месец дана требало би из сервиса да стигну још три система за обраду костију па ће сале примити више пацијената. Брже ће се стизати и до дијагнозе, захваљујући новом скенеру из донације за чије постављање је Министарство здравља издвојило тридесет милиона динара.

"То је осамдесетослајсни скенер. Тренутно који имамо је шеснаестослајсни, који је веома стар и који се врло често квари. Покушаћемо да један одвојимо да буде за ковид пацијенте, а да други буде за нонковид", наводи др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац.

Редован оперативни програм кренуо је на свим одељењима лесковачке болнице. Осим за кук и колено дуго се чека и за уградњу сочива.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи