Може ли се живети од производње цвећа у Пчињском округу

Цвећарство је посао који цвета целе године. У Пчињском округу има неколико произвођача цвећа којима је то хоби, а двојица се тиме баве озбиљно.

Саде, припремају расад. Сад је најактуелнија циклама, уочи осмомартовског празника. Породица Тасић цвеће производи више од две деценије, а у пластеницима проводе и по читав дан.

"Све смо спојили и финансије и задовољство, лепо је да се ради, уживамо док радимо, бар ми не знам за остале. Тренутно имамо две раднице, а онда по потреби", каже Сузана Тасић, произвођач цвећа из Доњег Вртогоша код Врања.

 

Цвеће продају широм Србије, али и на пијаци. Због већег интересовања купаца за цвеће, повећавају производњу.

"То се све више и више повећава тако и ми ширимо производњу. Мислим да на то утиче што се доста произвођача повлачи из овог посла. Овај посао није толико тежак, али је константан, ради се нон стоп", наводи Милош Тасић, произвођач цвећа из Доњег Вртогоша код Врања.

Милош повећава, а Бујар Халити из Великог Трновца код Бујановца, смањује за 30 одсто производњу цвећа, због пандемије коронавируса. Годишње са породицом произведе 200 хиљада саксија разних врста цвећа.

"Сигурно ће бити мало веће цене него прошле године, јер утиче све. Саксије су поскупеле јер је њихова маса поскупела, то је увозна маса, због тога је поскупела та саксија. И супстрат је поскупео. Ми садимо све саксије са супстратом, не са обичном земљом", каже Бујар Халити.

Произвођаче цвећа држава помаже кроз субвенције којих, кажу, има мање у односу на претходне године. Припремају се за осмомартовску и пролећну сезону, када очекују и највећи приход.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи