На Међународни дан матерњег језика: Каква је језичка шароликост у Србији

Данас је Међународни дан матерњег језика, који се обележава од 1999. године, у знак сећања на студенте који су убијени током протеста у Даки. У Ковачици код Панчева, тим поводом, Међународни дан матерњег језика обележен је културно-уметничким програмом "Четири низа, један вез".

У општини Ковачица, где живе припадници различитих националности, више од две деценије се обележава Међународни дан матерњег језика. Овогодишњу манифестацију подржала је министарка културе и информисања Маја Гојковић, која је у видео поруци подсетила да у Србији живи више од 30 етничких заједница.

"Постојање разноврсних матерњих језика на овом простору не само да одсликава мултијезичност нашег друштва, већ даје и подстицај да се развију знање и свест о богатој језичкој и културној традицији и афирмише међусобна солидарност бројних заједница. Ковачица је добар пример за то", наводи Маја Гојковић, министарка културе и информисања.

"Код нас друштвена инклузија националних заједница није питање 21. века. Ми овде одувек тако постојимо, равноправно, сложно и солидарно, јер те вредности превазилазе ниво језичке комуникације", подсећа Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица.

У Ковачици су у службеној употреби четири језика, српски, словачки, румунски и мађарски, а у Србији чак 11. О важности очувања матерњег језика, образовању и чувању националног идентитета, говорили су и представници националних савета и амбасада.

"Језик је оквир кроз који доживљавамо свет око себе. Језик је најснажније обележје идентитета особе и народа. Језик је културно добро, које треба неговати и чувати", каже Моника Подскланова Шухајдова из амбасаде Словачке.

"Упркос бенефитима глобализације у данашњем времену, лингвистичка разноликост је све више угрожена. Без конкретних напора да се очува овај начин изражавања, један цео систем размишљања и националног богатства може да нестане", сматра Анка Попа из амбасаде Румуније.

У културно-уметничком програму деца су певала на четири језика и тако показала богатство различитих народних традиција.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи