Бујановац: Књига прозе о животу и обичајима Рома

Завичајно одељење бујановачке Библиотеке збирци дела на српском и албанском језику додало је и прву књигу коју је написао припадник ромске заједнице. Ајванко Исмаиловић пише о родном граду, љубави, обичајима.

Ајванка Исмаиловића одређује живот у родном граду, као и његовог јунака Амила. Локација за прве младалачке љубави, неке погрешне процене које воде до трагедије, неизоставне дилеме.

"Ради се о једној великој љубави, заправо, која је настала овде у Бујановцу и која се завршила, нажалост, трагично", каже Ајванко Исмаиловић, аутор књиге Вртлог страсти.

Завршио је средњу Економску школу, пише углавном на српском, каже да се боље тако изражава. Издавач је Ромски хуманитарни центар, који се после двадесет година од оснивања, први пут појавио у свету писане речи.

"С обзиром на то да смо видели да се ради о јако талентованом момку, и хтели смо чисто да му излазимо у сусрет јер ово је један велики значај за нас Роме како у самом Бујановцу, тако за целу Србију", каже Шукрија Демировић из Ромског хуманитарног центра.

"Зато што је књига аутентичан снимак неког времена, зато што говори о обичајима Рома на аутентичан начин, зато што је једноставно оригинална у сваком погледу", истиче Снежана Милошевић, уредница књиге.

Писао је, каже Ајванко Исмаиловић, причу о Амилу, његовим љубавима, одласку, носталгији, повратку у град, годину дана. Пише и поезију, и на ромском. За књиге ромских аутора одвојен је део полице градске библиотеке, није било домаћих писаца.

"Ово је први пут и надамо се да ће убудуће бити још других аутора који ће представити ромску књижевност", каже Екрем Џемаили, директор Библиотеке "14. новембар".

Промоција мултиетничка, да га подрже ту су пријатељи, комшије, бивши учитељи и наставници. Да књига изађе, финансијски су помогли и Национални савет Рома, Координационо тело, Општина.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи