Параћин: Кадетско првенство у шаху

У Параћину је одржан 24. кадетски фестивал Шаховског савеза централне Србије. Било је то и квалификационо такмичење за државно првенство које ће се одржати од 25. априла до 3. маја. У појединим градовима Србије велико је интересовање за ову спортску вештину.

Прве потезе и како се крећу шаховске фигуре поједини такмичари научили су и пре четвртог рођендана, најчешће од тате или деде. Игра, спорт, уметност, наука или дидактичко средство, тек шах је за већину била љубав на први поглед.

 

"Тата ме научио да играм шах са пет година и то ми се тад много свиђало зато што је игра лепа и занимљива и треба да се много размишља кад играш шах", наводи Борис Петричевић из Чачка.

"Одабрао сам да играм јер ти треба да размишљаш када играш тај спорт и веома ми је занимљив", каже Страхиња Новаковић, из Краљева.

На питање зашто воли ту игру, Војин Јовановић из Јагодине одговара: "Зато што ми се свиђа и има много разних отварања и завршница". А на питање колико их је већ до сада савладао одговара да га отприлике чека још пола.

На четвородневном фестивалу у Параћину, на девет различитих турнира, своје снаге одмерило је 125 младих шахисткиња и шахиста из двадесетак градова Србије. Дупло више је било дечака него девојчица у скоро свим узрасним категоријама. Организатори кажу да је у појединим срединама велико интересовање младих за шах.

"У нашем поморавском округу, а нарочито у Параћину, шах је веома развијен јер имамо велики број различитих турнира од локалног до међународног нивоа тако да је у овом нашем Поморављу јако развијен, има и добрих резултата из Пожаревца из Ниша, Чачка, Петровца, рецимо јако добра шаховска школа", каже Саша Јевтић, организатор, ФИДЕ тренер.

Током 24.кадетског фестивала шаховског савеза централне Србије за 11 полазника у Параћину је одржан и семинар, за стицање звања шаховских судија.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи