Почела прихрана пшенице

Прихрана пшенице је почела, али се због скупог минералног ђубрива не обавља предвиђеном динамиком. Минимално је неопходно пшеници 150 килограма минералног ђубрива по хектару, наводе стручњаци. Свако смањивање количине утицаће да се умањи принос.

На тржишту има минералних ђубрива, али је цена и даље висока, наводи Вукашин Вуковић из Честерега. Најповољније је купити у готовини, али то ће многима испразнити новчанике и определити их да само једном прихране пшеницу и са мањим количинама од прописаног.

"Успели смо да обезбедимо, из околног места смо наручили. Цена је мало скупља, тако да отприлике ће се бацати због веће цене сто кила по јутру. Ето, за неких девет јутара је требало у суштини сто и нешто хиљада. Неки људи не планирају ни да купују и бацају, самим тим ће им принос бити лошији", каже Вукашин Вуковић, пољопривредник из Честерега.

Стручњаци наводе да би требало пшеницу прихранити први пут до краја фебруара са око 60 одсто количине потребног азота. Други пут када почне фаза влатања са 40 одсто.

"Оно што су наши огледи раније показали да се за десет, петнаест посто може смањити доза азота у прихрањивању, то неће утицати. Нећете добити максимални принос, али ћете добити економски оправдан принос. Не би било добро да се све одједном да, сав азот. Јер постоји опасност да се са неким обилнијим падавинама тај азот премести у дубље слојеве", објашњава др Мирослав Малешевић, стручњак за стрна жита.

У недељном извештају Продуктна берза из Новог Сад саопштила да се Руска УРЕА продаје за 96,42 динара за килограм, пре месец дана је била 107. Азотно ђубриво АН се продаје за 83,48 динара за килограм, што је незнатно јефтиније у односу на пре месец дана.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи