Враћа се имовина Јеврејским верским заједницама и општинама

У складу са Законом о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих наследника почело је враћање непокретности реституцијом. Србија је међу првим државама које су почеле поступак враћања имовине Јеврејским верским заједницама и општинама.

Поступком реституције Јеврејским општинама у Србији до сада је враћена имовина у вредности 36,4 милиона евра.

Реч је о кућама и зградама, пољопривредном и неизграђеном грађевинском земљишту. Са 128 враћених објеката на првом месту је Јеврејска општина Београд, а објекти су уз грађевинско и пољопривредног земљиште враћени и јеврејским општинама у Суботици, Панчеву, Земуну, Новом Саду, Кикинди и Зрењанину.

Јеврејској општини Зрењанин враћено је 442 квадратних метара неизграђеног грађевинског земљишта, а у Кикинди нешто више од хиљаду квадрата.

"До сада смо добили 13 предмета од 143 колико смо предали. С' тим што је 43 премета у старту одбачено, а биће их још, што је нормално, јер папирологија мора да одговара", каже Љиљана Попов, председница Јеврејске општине Зрењанин.

"Ми смо имали период од 2016. до 2019. године да предамо предмете које би волели да нам се врате. Јеврејска општина Кикинда је предала преко 60 предмета и за сада је враћено шест, али иако то звучи као мала бројка, то је ипак значајна ствар", наводи Јана Кнежевић, председница јеврејске општине Кикинда.

Јеврејским општинама у Кикинди и Зрењанину врећено је око 300 хектара пољопривредног земљишта, а највише: 979 хектара, Јеврејској општини Суботица.

"Враћени су нам и пословни простори, ради се о неких десетак, петнаестак пословних простора. Додуше нису још сви реализовани, а надамо се да ћемо још до краја ове реституције добити још неке објекте и пословне просторе и све ће то нама омогућити много лагодније функционисање наше општине", каже Џошуа Штајнфелд, председник Јеврејске општине Суботица.

Укупно су Јеврејским општинама у Србији враћена 174 објекта површине 12 и по хиљада квадратних метара, хиљаду четири стотитине квадрата грађевинског и близу три хиљаде хектара пољопривредног земљишта.Тренутно је у току процена вредности имовине која ће бити враћена у наставку поступка реституције.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи