Читај ми!

Тужба против НАТО пакта због тешке болести

Дарко Томовски из Титела један је од тројице Срба који су поднели тужбу против НАТО пакта због тешког оштећења здравља након бомбардовања 1999. Сматрају да су болести које имају последица употребе осиромашеног уранијума.

Пре седам година Дарко Томовски је случајно открио да има канцер у раној фази. Операција је била успешна, али од тада свака три месеца мора да се контролише. Сумња да је узрок болести осиромашени уранијум, са којим је био у контакту као војник 1999. године у близини аеродрома "Слатина" код Приштине.

"Тамо су падале бомбе на сваких пола сата, сат. Претпоставио сам, тамо је све било загађено од осиромашеног уранијума. Пили смо тамо воду, удисали те честице. Значи, кажем вам, то брдо је горело месец дана после тога. Тако да ја сам убеђен био да је због тога", каже Дарко Томовски.

Томовски је посредством адвоката поднео тужбу Вишем суду у Београду, где жели да докаже наводе против НАТО пакта од кога ће тражити одштету, пошто му је повређено уставно право на живот.

Тужба се заснива на одлукама о одштети италијанског Суда за 253 војника која су након бомбардовања боравила у мировној мисији на Косову и Метохији.

"Вештак судске медицине је утврдио да конкретан канцер код њега јесте последица осиромашеног уранијума, јер је за време НАТО агресије боравио на Косову и Метохији, био све време присутан и да та уранијумска прашина коју је удахнуо у себи садржи тешке метале и осиромашени уранијум. А што што се тиче потврде да у његовом телу има тешких метала и осиромашени уранијум ми ћемо да истраживање и анализу његове крви да урадимо у Италији или пред нашом референтном лабораторијом", објашњава адвокат Срђан Алексић.

НАТО пакт је признао да је током агресије користио 31.000 пројектила са осиромашеним уранијумом, према подацима Војске Југославије било их је бар 50.000. Контаминирана је 81 локација на Косову и Метохији и девет на југу Србије, а сумња се да има више хиљада оболелих.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи