У Бујановцу основано Удружење родитеља чија деца имају церебралну парализу

Родитељи деце са сметњама у развоју у Бујановцу су основали Удружење "Моји снови". Један од циљева им је да се организовано и одговорно боре за права своје деце која су невидљива за малу средину у којој живе.

Непрекидом борбом и својом и вољом својих родитеља и породице, након две операције, десетогодишња Нина Стојменовић из Бујановца живи нормално, иде у школу, тренира кошарку. Од рођења болује од церебралне парализе.

"Стално јој препоручују да плива, базен. Међутим, ми то немамо овде, имамо бању у кoју не можемо да водимо децу у базен, нису нам дозволили", каже Ирена Стојменовић, Нинина мајка.

Исту дијагнозу имају и четворогодишња Искра и трогодишњи Лука, али и веће проблеме, јер нису самостални као Нина, неопходна им је даноноћна нега. Мајке су често са њима на терапијама и лечењу далеко од породице и остале деце.

"Најтеже је када ви са дететом одете и будете раздвојени три месеца при том немате права ни на посету, то је најтеже. Поготову ја пошто имам још троје деце које оставим кући. Моја деца су мала и углавном су те три године одрастали уз баке, деке", наводи Сандра Ристић, Лукина мајка.

"Не знају да нам пруже помоћ, где год да се обратимо ми не знамо. Онда ја морам да копам по интернету и да тражим да ли Искра има право на туђу негу, да ли Искра има право на неки додатак, зато што све ово кошта", наводи Драгана Стајић Павић, Искрина мајка.

Неразумевање, раздвојеност, али и други проблеми муче родитеље деце са сметњама у развоју. У Бујановцу немају адекватну лекарску и институционалну помоћ. Зато су три мајке основале Удружење "Моји снови".

"Да деца добију тај кутак и мајке да добију место где ће се виђати, размењивати искуства, где ће стручна лица радити са децом, али и са родитељима. Родитељима је веома важна подршка од људи који се баве тим проблемима. Једноставно им улива додатну снагу да крену даље", сматра Ненад Стајић, оснивач Удружења родитеља "Моји снови".

Удружење још увек нема адекватан простор, расписали су ликовни конкурс за лого. У општини Бујановац има више од осамдесеторо деце са сметњама у развоју.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи